To wykwintna przekąska, śniadanie na bogato i popisowy deser w jednym. W dodatku danie niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku! Orzeźwiający jogurt wspaniale komponuje się tu z wyrafinowaną słodyczą karmelizowanych owoców i słodko-kwaśną nutą suszonej żurawiny. Polecamy o każdej porze dnia!

Składniki (4 porcje):

  • 600 g śliwek
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 400 g jogurtu 3% tłuszczu
  • Paczka KRESTO MIX bakalii z żurawiną (140 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Śliwki pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię.
  2. Dodaj goździki, korę cynamonu i syrop klonowy.
  3. Wlej 60-70 ml wody i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnij wodę. Przestudź.
  4. Do każdej szklanki nałóż porcję śliwek i przysyp ją 2 łyżkami bakalii. Dodaj jogurt i oprósz go obficie cynamonem. Na wierzch wyłóż resztę owoców i posyp pozostałymi bakaliami.
  5. Jogurt możesz posypać także startą na tarce gorzką czekoladą. Na 4 porcje wystarczą 2 kostki.

Smacznego!

Podobne przepisy
Jogurtowa pokusa

To wykwintna przekąska, śniadanie na bogato i popisowy deser w jednym. W dodatku danie niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku! Orzeźwiający jogurt wspaniale komponuje się tu z wyrafinowaną słodyczą karmelizowanych owoców i słodko-kwaśną nutą suszonej żurawiny. Polecamy o każdej porze dnia!

Jogurt z malinami i KRESTO mixem bakalii z żurawiną

To wykwintna przekąska, śniadanie na bogato i popisowy deser w jednym. W dodatku danie niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku! Orzeźwiający jogurt wspaniale komponuje się tu z wyrafinowaną słodyczą karmelizowanych owoców i słodko-kwaśną nutą suszonej żurawiny. Polecamy o każdej porze dnia!