To wykwintna przekąska, śniadanie na bogato i popisowy deser w jednym. W dodatku danie niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku! Orzeźwiający jogurt wspaniale komponuje się tu z wyrafinowaną słodyczą karmelizowanych owoców i słodko-kwaśną nutą suszonej żurawiny. Polecamy o każdej porze dnia!
Składniki (4 porcje):
- 600 g śliwek
- 5 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 400 g jogurtu 3% tłuszczu
- Paczka KRESTO MIX bakalii z żurawiną (140 g)
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- 2 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Śliwki pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię.
- Dodaj goździki, korę cynamonu i syrop klonowy.
- Wlej 60-70 ml wody i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnij wodę. Przestudź.
- Do każdej szklanki nałóż porcję śliwek i przysyp ją 2 łyżkami bakalii. Dodaj jogurt i oprósz go obficie cynamonem. Na wierzch wyłóż resztę owoców i posyp pozostałymi bakaliami.
- Jogurt możesz posypać także startą na tarce gorzką czekoladą. Na 4 porcje wystarczą 2 kostki.
Smacznego!
Podobne przepisy
Jogurtowa pokusa
To wykwintna przekąska, śniadanie na bogato i popisowy deser w jednym. W dodatku danie niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku! Orzeźwiający jogurt wspaniale komponuje się tu z wyrafinowaną słodyczą karmelizowanych owoców i słodko-kwaśną nutą suszonej żurawiny. Polecamy o każdej porze dnia!
Jogurt z malinami i KRESTO mixem bakalii z żurawiną
To wykwintna przekąska, śniadanie na bogato i popisowy deser w jednym. W dodatku danie niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku! Orzeźwiający jogurt wspaniale komponuje się tu z wyrafinowaną słodyczą karmelizowanych owoców i słodko-kwaśną nutą suszonej żurawiny. Polecamy o każdej porze dnia!