Pierogi to klasyk na świątecznym stole. A gdyby tak pokusić się o wersję deserową? W naszym wydaniu farsz z kapusty zastąpiliśmy makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
Przepis na około 30 pierogów.
Składniki – masa makowa:
- 200 g mielonego maku BackMit
- 200 ml mleka
- 100 g orzechów włoskich KRESTO
- 50 g orzechów nerkowca KRESTO
- 50 g suszonych śliwek kalifornijskich KRESTO SELECT
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy GoldPack
- 80 g miodu
- 50 g cukru trzcinowego GoldPack
- 20 g masła
Wykonanie:
- Mleko, masło, cukier i miód podgrzewać, mieszać, do ich rozpuszczenia i połączenia.
- Dodać bakalie i mak i zalać gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudzić.
Składniki – ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
- Gorąca woda
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z jakiem i makiem. Powoli dodawać po kilka łyżek gorącej wody. Wyrabiać ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryć, aby nie wyschło.
- Rozwałkować kawałek na cienki placek i wykroić koła. Nakładać farsz makowy i dokładnie zalepić. Gotować około 2 minut od wypłynięcia.
Składniki – polewa:
- Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
- 2 łyżki masła
- Łyżka miodu
Wykonanie:
- Orzechy uprażyć na patelni, dodać masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia i polać dressingiem ugotowane pierogi.
Smacznego!