Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!
Składniki – masa makowa:
- 200 g maku mielonego BackMit
- 200 ml mleka
Wykonanie:
- W garnuszku zagotować mleko, dodać mak i odstawić na 25 minut.
- Wystudzić.
Składniki – biszkopt makowy:
- 6 jajek
- 200 g drobnego cukru
- 3 czubate łyżki mąki
- 1,5 łyżki mączki ziemniaczanej
- 70 g orzechów włoskich KRESTO
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce maku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i aromatem pomarańczowym.
- W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową, na koniec dodać posiekane orzechy.
- Masę podzielić na trzy równe części. Przygotować trzy foremki o średnicy 24 cm każda.
- Wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową. Wszystkie foremki wstawić razem do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Piec około 40 min. Sprawdzić patyczkiem i wystudzić.
Składniki – krem cytrynowy:
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- starta skóra z trzech cytryn
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 140 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z trzech cytryn
Wykonanie:
- Cytryny wyszorować i zaparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie.
- Jajka i żółtka rozbić, dodać cukier i wszystko podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać masło, sok i startą skórkę z cytryny.
- Podgrzewać mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Schłodzoną kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i porcjami dodawać krem cytrynowy.
- Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego kremu.
- Blaty przełożyć kremem cytrynowym, udekorować rozetkami kremowymi i ozdobić wedle upodobania.
Smacznego!
Podobne przepisy
Tort makowo – piernikowy
Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!
Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis
Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!