Tort makowo – piernikowy to deser pełen nieoczywistych połączeń smakowych. Wypiek z dodatkiem kajmaku, serka mascarpone oraz soku z pomarańczy, nie tylko rozpływa się w ustach, ale również stanowi piękną ozdobę wigilijnego stołu.
Składniki (tortownica o średnicy 24-25 cm):
- 5 jajek L (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki maku mielonego BackMit
- 200 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miękkiego masła
- cukier waniliowy
- otarta skórka z dużej pomarańczy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 2–3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
Wykonanie:
- Włącz piekarnik na 160°C, góra-dół.
- Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj, łyżka po łyżce, cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Kolejne porcje cukru dodajemy, gdy między palcami nie wyczuwamy drobinek cukru wcześniej dodanego.
- Gdy cały cukier jest już dodany, a masa ma szklisty kolor, dodaj masło i ubijaj chwilkę.
- Dodaj żółtka wraz z otartą skórką pomarańczową, zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj mak, mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Wyłóż ciasto, wyrównaj.
- Piecz około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rzuć foremką z 0,5 metra. Następnie wyjmij ciasto z rantu i połóż górą ku dołowi. Tak wystudź.
- Przygotuj krem. Mascarpone i śmietany przełóż do misy miksera. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu.
- Dodaj masę kajmakową oraz przyprawę do pierników. Całość zmiksuj do połączenia składników.
- Wystudzony biszkopt przetnij na 3 blaty.
- Ułóż 1 blat na paterze, nasącz 1/3 soku pomarańczowego, wyłóż 1/3 kremu.
- Powtórz te czynności z pozostałymi blatami.
- Wyrównaj boki i udekoruj wg własnych preferencji.
- Ciasto podawaj schłodzone.
Smacznego!
Podobne przepisy
Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis
Tort makowo – piernikowy to deser pełen nieoczywistych połączeń smakowych. Wypiek z dodatkiem kajmaku, serka mascarpone oraz soku z pomarańczy, nie tylko rozpływa się w ustach, ale również stanowi piękną ozdobę wigilijnego stołu.
Ciasto kokosowo-migdałowe
Tort makowo – piernikowy to deser pełen nieoczywistych połączeń smakowych. Wypiek z dodatkiem kajmaku, serka mascarpone oraz soku z pomarańczy, nie tylko rozpływa się w ustach, ale również stanowi piękną ozdobę wigilijnego stołu.