Tort makowo – piernikowy to deser pełen nieoczywistych połączeń smakowych. Wypiek z dodatkiem kajmaku, serka mascarpone oraz soku z pomarańczy, nie tylko rozpływa się w ustach, ale również stanowi piękną ozdobę wigilijnego stołu.

Składniki (tortownica o średnicy 24-25 cm):

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 2–3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Wykonanie:

  1. Włącz piekarnik na 160°C, góra-dół.
  2. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj, łyżka po łyżce, cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Kolejne porcje cukru dodajemy, gdy między palcami nie wyczuwamy drobinek cukru wcześniej dodanego.
  3. Gdy cały cukier jest już dodany, a masa ma szklisty kolor, dodaj masło i ubijaj chwilkę.
  4. Dodaj żółtka wraz z otartą skórką pomarańczową, zmiksuj do połączenia składników.
  5. Dodaj mak, mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  6. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  7. Wyłóż ciasto, wyrównaj.
  8. Piecz około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rzuć foremką z 0,5 metra. Następnie wyjmij ciasto z rantu i połóż górą ku dołowi. Tak wystudź.
  9. Przygotuj krem. Mascarpone i śmietany przełóż do misy miksera. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu.
  10. Dodaj masę kajmakową oraz przyprawę do pierników. Całość zmiksuj do połączenia składników.
  11. Wystudzony biszkopt przetnij na 3 blaty.
  12. Ułóż 1 blat na paterze, nasącz 1/3 soku pomarańczowego, wyłóż 1/3 kremu.
  13. Powtórz te czynności z pozostałymi blatami.
  14. Wyrównaj boki i udekoruj wg własnych preferencji.
  15. Ciasto podawaj schłodzone.

Smacznego!

Podobne przepisy
Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis

Tort makowo – piernikowy to deser pełen nieoczywistych połączeń smakowych. Wypiek z dodatkiem kajmaku, serka mascarpone oraz soku z pomarańczy, nie tylko rozpływa się w ustach, ale również stanowi piękną ozdobę wigilijnego stołu.

Ciasto kokosowo-migdałowe

Tort makowo – piernikowy to deser pełen nieoczywistych połączeń smakowych. Wypiek z dodatkiem kajmaku, serka mascarpone oraz soku z pomarańczy, nie tylko rozpływa się w ustach, ale również stanowi piękną ozdobę wigilijnego stołu.