Wielkanocny klasyk w nowoczesnym wydaniu. Tu orzeźwiająca cytrynowa nuta idealne zgrywa się z bakaliowymi dodatkami, a rozpływający się w ustach lukier z chrupkością owoców liofilizowanych KRESTO. Palce lizać!
Składniki (średnica 20 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 190 ml mleka
- 8 łyżek oleju
- 4 jajka rozmiar L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- rodzynki, żurawina, morele suszone KRESTO
Lukier:
Wykonanie:
- W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.
- Do suchych składników wlej składniki mokre i mieszaj dokładnie łyżką. Przelej do formy dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Piecz ok. 1h 5 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
- Gdy ciasto ostygnie przygotuj lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodaj cukier puder tak, aby konsystencja była gęsta, ale lejąca.
- Polej babkę lukrem. W międzyczasie pokrusz w palcach owoce liofilizowane KRESTO i posyp nimi ciasto.
Smacznego!
Podobne przepisy
Wielkanocna babka z migdałami i kokosem
Wielkanocny klasyk w nowoczesnym wydaniu. Tu orzeźwiająca cytrynowa nuta idealne zgrywa się z bakaliowymi dodatkami, a rozpływający się w ustach lukier z chrupkością owoców liofilizowanych KRESTO. Palce lizać!
Wielkanocna babka kokosowa
Wielkanocny klasyk w nowoczesnym wydaniu. Tu orzeźwiająca cytrynowa nuta idealne zgrywa się z bakaliowymi dodatkami, a rozpływający się w ustach lukier z chrupkością owoców liofilizowanych KRESTO. Palce lizać!