Wielkanocny klasyk w nowoczesnym wydaniu. Tu orzeźwiająca cytrynowa nuta idealne zgrywa się z bakaliowymi dodatkami, a rozpływający się w ustach lukier z chrupkością owoców liofilizowanych KRESTO. Palce lizać!

Składniki (średnica 20 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 190 ml mleka
  • 8 łyżek oleju
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • rodzynki, żurawina, morele suszone KRESTO

Lukier:

Wykonanie:

  1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.
  3. Do suchych składników wlej składniki mokre i mieszaj dokładnie łyżką. Przelej do formy dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  4. Piecz ok. 1h 5 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
  5. Gdy ciasto ostygnie przygotuj lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodaj cukier puder tak, aby konsystencja była gęsta, ale lejąca.
  6. Polej babkę lukrem. W międzyczasie pokrusz w palcach owoce liofilizowane KRESTO i posyp nimi ciasto.

Smacznego!

Podobne przepisy
Wielkanocna babka z migdałami i kokosem

Wielkanocny klasyk w nowoczesnym wydaniu. Tu orzeźwiająca cytrynowa nuta idealne zgrywa się z bakaliowymi dodatkami, a rozpływający się w ustach lukier z chrupkością owoców liofilizowanych KRESTO. Palce lizać!

Wielkanocna babka kokosowa

Wielkanocny klasyk w nowoczesnym wydaniu. Tu orzeźwiająca cytrynowa nuta idealne zgrywa się z bakaliowymi dodatkami, a rozpływający się w ustach lukier z chrupkością owoców liofilizowanych KRESTO. Palce lizać!