Zakochaj się w Babce! My proponujemy klasyk w migdałowej odsłonie. Zachwyci Cię smakiem, otuli aromatem i zaskoczy puszystą formą.
Składniki (forma do babki z kominem):
- 250 g masła
- 125 ml mleka migdałowego lub krowiego
- 1 szklanka cukru trzcinowego GoldPack
- 1 szklanka tartych migdałów BackMit
- 1/2 szklanki migdałów blanszowanych, pokrojonych KRESTO
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 5 jajek L (w temp. pokojowej)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- masło i tarte migdały BackMit do wysypania formy
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy przełóż do garnuszka. Zagotuj i mieszaj całość aż rozpuszczenia cukru.
- Zdejmij z ognia i ostudź.
- Żółtka oddziel od białek.
- Do misy miksera przełóż przestudzoną masę oraz żółtka. Miksuj 1 minutę.
- Tarte migdały BackMit połącz z mąką pszenną, migdałami, solą oraz proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywno.
- Dodaj białka do misy miksera i przy pomocy szpatułki wymieszaj całość aż do połączenia składników.
- Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartymi migdałami BackMit formy. Piecz około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Przestudzone ciasto wyjmij z formy, odwrócić i posyp cukrem pudrem lub polej np. polewą czekoladową.
Smacznego!
Podobne przepisy
Wielkanocna babka z migdałami i kokosem
Zakochaj się w Babce! My proponujemy klasyk w migdałowej odsłonie. Zachwyci Cię smakiem, otuli aromatem i zaskoczy puszystą formą.
Babka z ponczem, karmelem i migdałami
Zakochaj się w Babce! My proponujemy klasyk w migdałowej odsłonie. Zachwyci Cię smakiem, otuli aromatem i zaskoczy puszystą formą.