Zakochaj się w Babce! My proponujemy klasyk w migdałowej odsłonie. Zachwyci Cię smakiem, otuli aromatem i zaskoczy puszystą formą.

Składniki (forma do babki z kominem):

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy przełóż do garnuszka. Zagotuj i mieszaj całość aż rozpuszczenia cukru.
  3. Zdejmij z ognia i ostudź.
  4. Żółtka oddziel od białek.
  5. Do misy miksera przełóż przestudzoną masę oraz żółtka. Miksuj 1 minutę.
  6. Tarte migdały BackMit połącz z mąką pszenną, migdałami, solą oraz proszkiem do pieczenia.
  7. Białka ubij na sztywno.
  8. Dodaj białka do misy miksera i przy pomocy szpatułki wymieszaj całość aż do połączenia składników.
  9. Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartymi migdałami BackMit formy. Piecz około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  10. Przestudzone ciasto wyjmij z formy, odwrócić i posyp cukrem pudrem lub polej np. polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy
Wielkanocna babka z migdałami i kokosem

Zakochaj się w Babce! My proponujemy klasyk w migdałowej odsłonie. Zachwyci Cię smakiem, otuli aromatem i zaskoczy puszystą formą.

Babka z ponczem, karmelem i migdałami

Zakochaj się w Babce! My proponujemy klasyk w migdałowej odsłonie. Zachwyci Cię smakiem, otuli aromatem i zaskoczy puszystą formą.