Grzanka z oliwą, roztartym czosnkiem i bazylią to słynna włoska przekąska, która znalazła wielu adeptów kulinarnych na całym świecie. Najczęściej podawana jest z dodatkiem pokrojonych, świeżych pomidorów. Istnieje jednak wiele wariacji na jej temat, również te w wersji letniej, wzbogacone aromatem grillowanych potraw.

Składniki:

  • 8 kromek ulubionego pieczywa
  • olej Rapso
  • garść migdałów Kresto
  • 2 duże pomidory
  • ser kozi (lub według uznania)
  • ogórek zielony
  • 3 rzodkiewki
  • szczypior, bazylia, natka pietruszki
  • sól, pieprz, czarnuszka

Wykonanie:

  1. Pokrojone pieczywo skrapiamy olejem. Pomidory kroimy na grube plastry i również skrapiamy olejem.
  2. Pomidory oraz pieczywo układamy na ruszcie i grillujemy z obu stron.
  3. Warzywa, zioła oraz migdały drobno siekamy.
  4. Grillowane pomidory układamy na pieczywie, następnie kładziemy ser oraz pozostałe dodatki. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy
Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozarellą

Grzanka z oliwą, roztartym czosnkiem i bazylią to słynna włoska przekąska, która znalazła wielu adeptów kulinarnych na całym świecie. Najczęściej podawana jest z dodatkiem pokrojonych, świeżych pomidorów. Istnieje jednak wiele wariacji na jej temat, również te w wersji letniej, wzbogacone aromatem grillowanych potraw.