Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.

Składniki (mała keksówka):

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła (temperatura pokojowa)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.
  2. Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski.
  3. Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.
  4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki.
  5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.
  7. Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.
  8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.

Smacznego!

Podobne przepisy
Szybki chleb pszenny z ziarnami

Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.

Chlebek paprykowy

Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.