Chłodne, jesienne popołudnie warto urozmaicić kubkiem ciepłej kawy lub herbaty oraz kawałkiem pysznego ciasta. Warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce takie jak jabłka czy marchewki. Proponujemy ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich, żurawiny, wiórków kokosowych oraz cynamonu.
Składniki (foremka o średnicy 23 cm):
- 200 g marchewki (około 220 g przed obraniem)
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego GoldPack Demerara
- 3 jajka M
- 150 ml oleju rzepakowego Rapso
- 100 g orzechów włoskich KRESTO SELECT (odłożyć kilka do dekoracji)
- 50 g żurawiny suszonej KRESTO SELECT
- 50 g wiórków kokosowych KRESTO
- 1 średnie jabłko (około 150 g przed obraniem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Wykonanie:
- Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki (cynamon, soda, proszek do pieczenia) i wymieszaj.
- Marchew obierz, zetrzyj na cieniutkie wiórki. Obierz jabłko, wytnij gniazda nasienne, pokrój na drobną kostkę. Pokrój drobno orzechy.
- Włącz piekarnik na 150°C, góra-dół, środkowa półka.
- Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier, sól i całość miksuj na największych obrotach do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
- Małym strumieniem wlewaj olej, cały czas ubijając.
- Dodaj mąkę z dodatkami i miksuj całość 2 minuty.
- Dodaj orzechy, żurawinę, wiórki kokosowe, marchew i jabłka. Całość wymieszaj do połączenia składników. Masa powinna być gęsta.
- Wylej ciasto do wyłożonej papierem foremki.
- Piecz 45–50 minut, do suchego patyczka.
- Ubij mascarpone, dodaj otartą skórkę pomarańczy, wymieszaj.
- Na przestudzone ciasto wyłóż krem, wyrównaj, posyp pokrojonymi orzechami.
Smacznego!
Podobne przepisy
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
Chłodne, jesienne popołudnie warto urozmaicić kubkiem ciepłej kawy lub herbaty oraz kawałkiem pysznego ciasta. Warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce takie jak jabłka czy marchewki. Proponujemy ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich, żurawiny, wiórków kokosowych oraz cynamonu.
Babka Wielkanocna z marchewką i bakaliami
Chłodne, jesienne popołudnie warto urozmaicić kubkiem ciepłej kawy lub herbaty oraz kawałkiem pysznego ciasta. Warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce takie jak jabłka czy marchewki. Proponujemy ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich, żurawiny, wiórków kokosowych oraz cynamonu.