Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!

Składniki – masa makowa:

Wykonanie:

  1. W garnuszku zagotować mleko, dodać mak i odstawić na 25 minut.
  2. Wystudzić.

Składniki – biszkopt makowy:

  • 6 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1,5 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 70 g orzechów włoskich KRESTO
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce maku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i aromatem pomarańczowym.
  2. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową, na koniec dodać posiekane orzechy.
  3. Masę podzielić na trzy równe części. Przygotować trzy foremki o średnicy 24 cm każda.
  4. Wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową. Wszystkie foremki wstawić razem do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Piec około 40 min. Sprawdzić patyczkiem i wystudzić.

Składniki – krem cytrynowy:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • starta skóra z trzech cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 140 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z trzech cytryn

Wykonanie:

  1. Cytryny wyszorować i zaparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie.
  2. Jajka i żółtka rozbić, dodać cukier i wszystko podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać masło, sok i startą skórkę z cytryny.
  3. Podgrzewać mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Schłodzoną kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i porcjami dodawać krem cytrynowy.
  4. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego kremu.
  5. Blaty przełożyć kremem cytrynowym, udekorować rozetkami kremowymi i ozdobić wedle upodobania.

Smacznego!

Podobne przepisy
Tort makowo – piernikowy

Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!

Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis

Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!