Ta potrawa nie tylko kusi zapachem i smakiem, ale dodatkowo zwraca intrygującą nazwą. Choć brzmi tajemniczo, w praktyce kulinarnej jest to dobrze znany naleśnik, zapiekany z owocami i podany w towarzystwie słodkiej posypki z cukru pudru. To doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników, która sprawdzi się również na podwieczorek lub drugie śniadanie.

Składniki (patelnia 30 cm):

  • 4 jajka (w temp. pokojowej*)
  • 240 ml mleka (w temp. pokojowej*)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • szczypta soli

*Jajka i mleko wyjąć 3–4 godz. wcześniej z lodówki.

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Naczynie żaroodporne (lub patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku, np. z odpinaną rączką) wysmaruj olejem.
  3. Owoce umyj, wyciągnij pestki, a następnie pokrój na mniejsze części.
  4. Do wysokiej miski wbij jaja i miksuj około 20 sekund – do lekkiego spienienia.
  5. Dodaj mleko, cukier oraz sól. Miksuj około 10 sekund.
  6. Dodaj przesianą mąkę i miksuj do połączenia się składników (uważaj, żeby nie było grudek).
  7. Wylej ciasto na naczynie żaroodporne/patelnię, dodaj owoce oraz płatki migdałowe.
  8. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. UWAGA – naleśnik w trakcie pieczenia mocno urośnie po bokach, a po wyjęciu z piekarnika może opaść.
  9. Przed podaniem naleśnik posyp mocno cukrem pudrem. Podaj na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy
Naleśniki banoffee migdałowo-razowe

Ta potrawa nie tylko kusi zapachem i smakiem, ale dodatkowo zwraca intrygującą nazwą. Choć brzmi tajemniczo, w praktyce kulinarnej jest to dobrze znany naleśnik, zapiekany z owocami i podany w towarzystwie słodkiej posypki z cukru pudru. To doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników, która sprawdzi się również na podwieczorek lub drugie śniadanie.

Naleśniki z bakaliową posypką

Ta potrawa nie tylko kusi zapachem i smakiem, ale dodatkowo zwraca intrygującą nazwą. Choć brzmi tajemniczo, w praktyce kulinarnej jest to dobrze znany naleśnik, zapiekany z owocami i podany w towarzystwie słodkiej posypki z cukru pudru. To doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników, która sprawdzi się również na podwieczorek lub drugie śniadanie.