Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne śniadanie lub pełen aromatu deser. Tu delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem z karmelizowanej gruszki, a dzieło wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Pycha!

Składniki na ciasto (około 20 sztuk):

  • 2 szklanki (o poj. 250ml.) mąki pszennej typ 480
  • 1 szklanka startej dyni hokkaido lub piżmowej
  • łyżka drożdży instant
  • olej Rapso do smażenia
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • szklanka maślanki naturalnej
  • łyżka liofilizowanych malin KRESTO
  • 2 gruszki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • Szczypta soli

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki miodu
  • 2, 3 gruszki
  • 1/2 łyżki goździków
  • kilka ziaren kardamonu
  • laska cynamonu

Dekoracja:

Przygotowanie ciasta:

  1. Składniki dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy ciasto na minimum 30 minut do 1 godziny.
  2. Smażymy na rozgrzanym oleju Rapso.

Przygotowanie dressingu:

  1. Miód wylewamy na patelnię, dodajemy plastry gruszki, goździki, kardamon, laskę cynamonu i karmelizujemy owoce.
  2. Dressing nakładamy na racuchy. Całość prószymy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Podobne przepisy
Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i owocami

Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne śniadanie lub pełen aromatu deser. Tu delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem z karmelizowanej gruszki, a dzieło wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Pycha!