Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne śniadanie lub pełen aromatu deser. Tu delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem z karmelizowanej gruszki, a dzieło wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Pycha!
Składniki na ciasto (około 20 sztuk):
- 2 szklanki (o poj. 250ml.) mąki pszennej typ 480
- 1 szklanka startej dyni hokkaido lub piżmowej
- łyżka drożdży instant
- olej Rapso do smażenia
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- szklanka maślanki naturalnej
- łyżka liofilizowanych malin KRESTO
- 2 gruszki
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- Szczypta soli
Składniki na dressing:
- 3 łyżki miodu
- 2, 3 gruszki
- 1/2 łyżki goździków
- kilka ziaren kardamonu
- laska cynamonu
Dekoracja:
Przygotowanie ciasta:
- Składniki dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy ciasto na minimum 30 minut do 1 godziny.
- Smażymy na rozgrzanym oleju Rapso.
Przygotowanie dressingu:
- Miód wylewamy na patelnię, dodajemy plastry gruszki, goździki, kardamon, laskę cynamonu i karmelizujemy owoce.
- Dressing nakładamy na racuchy. Całość prószymy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Podobne przepisy
Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i owocami
Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne śniadanie lub pełen aromatu deser. Tu delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem z karmelizowanej gruszki, a dzieło wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Pycha!