Pancakesy to przysmak, który najczęściej występuje w towarzystwie syropu klonowego. Dzisiejszą propozycją chcemy złamać ten schemat i pokusić się o bardziej urozmaicony poczęstunek. Z domowym masłem orzechowym i ulubionymi owocami możesz tworzyć na bazie pancakesów rozmaite kompozycje smakowe, które nasycą każdego głodomora.

Składniki na placki (około 16 placków):

Dodatki:

Wykonanie:

  1. Suche składniki wymieszaj w misce.
  2. Wymieszaj olej, jajko, mleko lekko spieniając.
  3. Obierz banany i rozgnieć widelcem na papkę.
  4. Połącz ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
  5. Po tym czasie smaż niewielkie placuszki, nakładając łyżką ciasto na suchą patelnię. Uwaga: patelnia musi być nieprzywierająca. Jeżeli takiej nie masz, to smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła.
  6. Gdy na cieście pojawią się wyraźne pęcherzyki – obróć placki na drugą stronę.
  7. Przełóż orzechy do blendera, dodaj olej i sól, zmiksuj na krem – do powstania gładkiej masy jak masło orzechowe.
  8. Placuszki podawaj z masłem orzechowym oraz ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat).

Smacznego!

Podobne przepisy
Masło orzechowo-sezamowe

Pancakesy to przysmak, który najczęściej występuje w towarzystwie syropu klonowego. Dzisiejszą propozycją chcemy złamać ten schemat i pokusić się o bardziej urozmaicony poczęstunek. Z domowym masłem orzechowym i ulubionymi owocami możesz tworzyć na bazie pancakesów rozmaite kompozycje smakowe, które nasycą każdego głodomora.

Naleśniki banoffee migdałowo-razowe

Pancakesy to przysmak, który najczęściej występuje w towarzystwie syropu klonowego. Dzisiejszą propozycją chcemy złamać ten schemat i pokusić się o bardziej urozmaicony poczęstunek. Z domowym masłem orzechowym i ulubionymi owocami możesz tworzyć na bazie pancakesów rozmaite kompozycje smakowe, które nasycą każdego głodomora.