Fish and chips – sposób na sycący obiad dla całej rodziny.
Doskonały smak ryby w towarzystwie chrupiących frytek wspaniale dopełniają majonez i sos tatarski, które warto przygotować samodzielnie. To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, trochę czasu i zapału do przygotowania, a raz dwa przygotujecie produkty, które szybko staną się ulubionymi dodatkami do potraw wszystkich domowników. Przekonajcie się sami, że warto spróbować.

Filety – składniki:

  • 120g dowolnego piwa ALE
  • 90g wody gazowanej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 5g sody oczyszczonej
  • mąka do obtoczenia ryby
  • ok. 400g fileta z dorsza
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia Rapso

Sposób przygotowania:

  1. Piwo wymieszaj z wodą. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól. Odstaw na 10 min.
  2. Rybę dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i zanurz w cieście. W garnku rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący powoli włóż rybę. Pilnuj, żeby nie przywarła. Kiedy ryba wypłynie i będzie ładnie zrumieniona, przełóż ją na ręcznik papierowy.

Frytki (potrójnie gotowane) – składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o przekroju 1cm x 1cm.
  2. Płucz ziemniaki w misce ok. 7 min. (ważne jest, aby pozbyć się jak najwięcej skrobi).
  3. Wstaw ziemniaki do garnka, zalej zimną wodą i gotuj je na średnim ogniu gotuj je do momentu wrzenia wody. Delikatnie wyciągnij ziemniaki i umieść je na metalowej kratce. Kiedy wystygną, wstaw je do zamrażalnika na 1 godzinę.
  4. Rozgrzej olej do 130 stopni, małymi partiami smaż frytki (5 minut). Wstaw je ponownie do zamrażalnika na 1 godzinę. W kolejnym etapie rozgrzej olej do 180 stopni i smaż ziemniaki 7 minut. Gotowe frytki posyp solą.

Majonez – składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Do żółtek dodaj musztardę i olej. Wszytko wymieszaj, następnie przełóż do wysokiego wąskiego naczynia.
  3. Przy pomocy blendera wtłocz olej do żółtek, unosząc blender od dna naczynia.

Sos tatarski – składniki:

  • 200g majonezu (który przygotowaliśmy na bazie oleju Rapso)
  • 20g szczypiorku
  • 50g pieczarek marynowanych
  • 50g korniszonów
  • 50g ugotowanego jajka na twardo
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki, korniszony, jajko oraz szczypiorek pokrój w drobną kostkę. Dodaj do majonezu, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Podobne przepisy
Chłopska patelnia

Fish and chips – sposób na sycący obiad dla całej rodziny.
Doskonały smak ryby w towarzystwie chrupiących frytek wspaniale dopełniają majonez i sos tatarski, które warto przygotować samodzielnie. To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, trochę czasu i zapału do przygotowania, a raz dwa przygotujecie produkty, które szybko staną się ulubionymi dodatkami do potraw wszystkich domowników. Przekonajcie się sami, że warto spróbować.