Fish and chips – sposób na sycący obiad dla całej rodziny.
Doskonały smak ryby w towarzystwie chrupiących frytek wspaniale dopełniają majonez i sos tatarski, które warto przygotować samodzielnie. To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, trochę czasu i zapału do przygotowania, a raz dwa przygotujecie produkty, które szybko staną się ulubionymi dodatkami do potraw wszystkich domowników. Przekonajcie się sami, że warto spróbować.
Filety – składniki:
- 120g dowolnego piwa ALE
- 90g wody gazowanej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki pszennej
- 5g sody oczyszczonej
- mąka do obtoczenia ryby
- ok. 400g fileta z dorsza
- sól i pieprz
- olej do smażenia Rapso
Sposób przygotowania:
- Piwo wymieszaj z wodą. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól. Odstaw na 10 min.
- Rybę dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i zanurz w cieście. W garnku rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący powoli włóż rybę. Pilnuj, żeby nie przywarła. Kiedy ryba wypłynie i będzie ładnie zrumieniona, przełóż ją na ręcznik papierowy.
Frytki (potrójnie gotowane) – składniki:
- 800g ziemniaków (najlepiej użyć tych do pieczenia)
- olej do smażenia Rapso
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o przekroju 1cm x 1cm.
- Płucz ziemniaki w misce ok. 7 min. (ważne jest, aby pozbyć się jak najwięcej skrobi).
- Wstaw ziemniaki do garnka, zalej zimną wodą i gotuj je na średnim ogniu gotuj je do momentu wrzenia wody. Delikatnie wyciągnij ziemniaki i umieść je na metalowej kratce. Kiedy wystygną, wstaw je do zamrażalnika na 1 godzinę.
- Rozgrzej olej do 130 stopni, małymi partiami smaż frytki (5 minut). Wstaw je ponownie do zamrażalnika na 1 godzinę. W kolejnym etapie rozgrzej olej do 180 stopni i smaż ziemniaki 7 minut. Gotowe frytki posyp solą.
Majonez – składniki:
- 3 żółtka
- 20g musztardy stołowej
- 5g octu cytrynowego
- 170g oleju rzepakowego Rapso
Sposób przygotowania:
- Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do żółtek dodaj musztardę i olej. Wszytko wymieszaj, następnie przełóż do wysokiego wąskiego naczynia.
- Przy pomocy blendera wtłocz olej do żółtek, unosząc blender od dna naczynia.
Sos tatarski – składniki:
- 200g majonezu (który przygotowaliśmy na bazie oleju Rapso)
- 20g szczypiorku
- 50g pieczarek marynowanych
- 50g korniszonów
- 50g ugotowanego jajka na twardo
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pieczarki, korniszony, jajko oraz szczypiorek pokrój w drobną kostkę. Dodaj do majonezu, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Podobne przepisy
Chłopska patelnia
Fish and chips – sposób na sycący obiad dla całej rodziny.
Doskonały smak ryby w towarzystwie chrupiących frytek wspaniale dopełniają majonez i sos tatarski, które warto przygotować samodzielnie. To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, trochę czasu i zapału do przygotowania, a raz dwa przygotujecie produkty, które szybko staną się ulubionymi dodatkami do potraw wszystkich domowników. Przekonajcie się sami, że warto spróbować.