Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie, a to co ją wyróżnia to proste dania oparte na najwyższej jakości składnikach. Focaccia to jedno z popularnych przykładów tego typu dań – rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przygotowana na mące orkiszowej z dodatkiem papryczek piri-piri oraz oliwek zadowoli podniebienia nawet wytrawnych smakoszy.

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej typu 630-650
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki grubej soli
  • 230 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do wysmarowania formy + oliwa do serwowania
  • oliwki Beach Flower
  • papryczki piri-piri Il Conte di Roma
  • świeże zioła, np. tymianek

Wykonanie:

1. Wszystkie sypkie składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę oraz łyżkę oliwy, a następnie łączymy przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Uzyskane w ten sposób ciasto powinno mieć stosunkowo luźną konsystencję, dlatego nie podsypujemy go dodatkowo mąką. W ten sposób wykonana Focaccia będzie bardzo delikatna.
2. Wyrobione ciasto przykrywamy szczelnie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30–40 minut do uzyskania podwójnej objętości.
3. Formę do pieczenia smarujemy oliwą i wysypujemy grubą solą. Następnie smarujemy oliwą ręce, wyciągamy ciasto i chwilę je wyrabiamy. Przekładamy gotową masę do formy, smarujemy z wierzchu oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
4. W międzyczasie odsączamy oliwki, a w następnej kolejności wciskamy je w wyrośnięte ciasto
i posypujemy ziołami.
5. Focaccię pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku z funkcją góra-dół przez ok. 15 minut.
6. Przekładamy do miseczki papryczki piri-piri, dodajemy odrobinę zalewy ze słoiczka oraz zioła
i dolewamy oliwę. W ten sposób uzyskujemy klasyczny sos, z którym podajemy upieczoną Focaccię.

Smacznego!

Podobne przepisy
Kotleciki jaglane z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pekan

Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie, a to co ją wyróżnia to proste dania oparte na najwyższej jakości składnikach. Focaccia to jedno z popularnych przykładów tego typu dań – rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przygotowana na mące orkiszowej z dodatkiem papryczek piri-piri oraz oliwek zadowoli podniebienia nawet wytrawnych smakoszy.

Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozarellą

Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie, a to co ją wyróżnia to proste dania oparte na najwyższej jakości składnikach. Focaccia to jedno z popularnych przykładów tego typu dań – rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przygotowana na mące orkiszowej z dodatkiem papryczek piri-piri oraz oliwek zadowoli podniebienia nawet wytrawnych smakoszy.