Gazopacho, popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w Polsce chłodniku. Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów.
Składniki (4 porcje):
- 4 puszki pomidorów Happy Frucht
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ogórki gruntowe
- 4 kromki pieczywa białego (może być czerstwe)
- sok z 1/2 limonki
- 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- sól, pieprz
Dodatki:
- ser feta
- rukola
- oliwki Beach Flower
- ogórek
- ziarenka czerwonego pieprzu
Wykonanie:
- Paprykę przekrój na ćwiartki, wyciągnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę.
- Pomidory przełóż do kielicha miksera. Dodaj pokrojone ogórki, cebulę, paprykę, obrane ząbki czosnku. Dodaj pieczywo, olej oraz wyciśnij sok z limonki. Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Schłodź zupę, np. przez noc.
- Podawaj chłodnik z zaproponowanymi dodatkami.
Smacznego!
Podobne przepisy
Zupa krem paprykowo-pomidorowa
Gazopacho, popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w Polsce chłodniku. Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów.
Chłodnik pomidorowo-fasolowy
Gazopacho, popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w Polsce chłodniku. Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów.