Sezon grillowy w pełni, a na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Wyjątkowy smak grillowanych przysmaków, to jednak nie tylko sposób przyrządzania. Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory mięs.

Składniki marynaty z sosem sojowym:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 cytryny
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

  1. Sos i olej przelewamy do miski. Dodajemy wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny.
  2. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy wraz z rozmarynem do miski. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Marynata idealnie nadaje się do wieprzowiny.

Składniki marynaty z ciemnym piwem:

  • 1/2 litra piwa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1–2 ostre papryczki
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

  1. Piwo i olej przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę i dokładnie mieszamy.
  2. Marynata doskonale komponuje się z drobiem.

Składniki marynaty z octem balsamicznym:

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego, np. malinowego
  • gałązki świeżego cząbru, tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

  1. Ocet przelewamy do miski i dodaj zioła oraz sól.
  2. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy go wraz z pokrojonym czosnkiem do miski, a następnie mieszamy dokładnie. Całość wymieszaj.
  3. Marynata o bardzo klasycznym smaku, doskonała do każdego rodzaju mięsa.

Smacznego!

Podobne przepisy
Bruschetta z grillowanymi pomidorami

Sezon grillowy w pełni, a na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Wyjątkowy smak grillowanych przysmaków, to jednak nie tylko sposób przyrządzania. Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory mięs.