Sezon grillowy w pełni, a na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Wyjątkowy smak grillowanych przysmaków, to jednak nie tylko sposób przyrządzania. Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory mięs.
Składniki marynaty z sosem sojowym:
- 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
- 1/2 cytryny
- gałązki świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
- Sos i olej przelewamy do miski. Dodajemy wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny.
- Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy wraz z rozmarynem do miski. Całość dokładnie mieszamy.
- Marynata idealnie nadaje się do wieprzowiny.
Składniki marynaty z ciemnym piwem:
- 1/2 litra piwa
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1–2 ostre papryczki
- 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
- Piwo i olej przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę i dokładnie mieszamy.
- Marynata doskonale komponuje się z drobiem.
Składniki marynaty z octem balsamicznym:
- 1/2 szklanki octu balsamicznego, np. malinowego
- gałązki świeżego cząbru, tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower
- 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
- Ocet przelewamy do miski i dodaj zioła oraz sól.
- Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy go wraz z pokrojonym czosnkiem do miski, a następnie mieszamy dokładnie. Całość wymieszaj.
- Marynata o bardzo klasycznym smaku, doskonała do każdego rodzaju mięsa.
Smacznego!
Podobne przepisy
Bruschetta z grillowanymi pomidorami
Sezon grillowy w pełni, a na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Wyjątkowy smak grillowanych przysmaków, to jednak nie tylko sposób przyrządzania. Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory mięs.