Wyborne mini bezy doskonale sprawdzą się by uczcić wyjątkową okazję lub celebrować słoneczne popołudnie. Kruche i słodkie przysmaki z pysznym kremem truskawkowym nie tylko doskonale się prezentują, ale również wybornie smakują!
Składniki (na około 15 porcji), Mini bezy:
- 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem truskawkowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 30 g truskawek liofilizowanych KRESTO
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietana – fix
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji np. truskawki, maliny
- orzechy włoskie KRESTO
Wykonanie:
- Białka razem ze szczyptą soli miksuj na sztywną pianę. Następnie dodaj po łyżce cukru i miksuj, aż uzyskasz gęstą i lśniącą masę. Na koniec miksując wlej sok z cytryny.
- Formę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż po ok. 2 łyżki masy białkowej tworząc kleksy w niedużych odległościach. Łyżką uformuj mini bezy tworząc w środku lekkie wgłębienie na krem.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 st.C i od razu zmniejsz temperaturę do 120 st.C, piecz przez ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie zostaw bezy na 1 – 2 godziny w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki piekarnika.
- Pozostaw do wystudzenia.
- Truskawki zalej odrobiną gorącej wody, zostaw na chwilkę i rozdrobnij na mus.
- Śmietankę razem z serkiem miksuj na gęsty krem razem ze śmietaną – fixem.
- Dodaj przesiany cukier puder oraz truskawki. Gotowy krem wyłóż na bezy.
- Udekoruj owocami i orzeszkami.
Smacznego!
Podobne przepisy
Beza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym
Wyborne mini bezy doskonale sprawdzą się by uczcić wyjątkową okazję lub celebrować słoneczne popołudnie. Kruche i słodkie przysmaki z pysznym kremem truskawkowym nie tylko doskonale się prezentują, ale również wybornie smakują!