Wyborne mini bezy doskonale sprawdzą się by uczcić wyjątkową okazję lub celebrować słoneczne popołudnie. Kruche i słodkie przysmaki z pysznym kremem truskawkowym nie tylko doskonale się prezentują, ale również wybornie smakują!

Składniki (na około 15 porcji), Mini bezy:

  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem truskawkowy:

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Białka razem ze szczyptą soli miksuj na sztywną pianę. Następnie dodaj po łyżce cukru i miksuj, aż uzyskasz gęstą i lśniącą masę. Na koniec miksując wlej sok z cytryny.
  2. Formę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż po ok. 2 łyżki masy białkowej tworząc kleksy w niedużych odległościach. Łyżką uformuj mini bezy tworząc w środku lekkie wgłębienie na krem.
  3. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 st.C i od razu zmniejsz temperaturę do 120 st.C, piecz przez ok. 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie zostaw bezy na 1 – 2 godziny w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki piekarnika.
  5. Pozostaw do wystudzenia.
  6. Truskawki zalej odrobiną gorącej wody, zostaw na chwilkę i rozdrobnij na mus.
  7. Śmietankę razem z serkiem miksuj na gęsty krem razem ze śmietaną – fixem.
  8. Dodaj przesiany cukier puder oraz truskawki. Gotowy krem wyłóż na bezy.
  9. Udekoruj owocami i orzeszkami.

Smacznego!

Podobne przepisy
Beza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym

Wyborne mini bezy doskonale sprawdzą się by uczcić wyjątkową okazję lub celebrować słoneczne popołudnie. Kruche i słodkie przysmaki z pysznym kremem truskawkowym nie tylko doskonale się prezentują, ale również wybornie smakują!