W sam raz na raz i pyszne do ostatniego okruszka. Zachwycają delikatnym smakiem i lekkością formy. Idealne na leniwe popołudnie przy kawie.

Składniki, ciasto parzone:

  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Wodę wlej do garnka, dodaj masło i zagotuj. Dodaj mąkę i dokładnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do wystudzenia.
  2. Do zimnej masy wbij jajka i zmiksuj. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C i piecz około 25 minut aż wierzch będzie zarumieniony.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto ptysiowe przekrój na pół.
  5. Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem i mascarpone na sztywno. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nadziewaj ptysie.
  6. Śmietankę podgrzej w garnuszku, dodaj czekoladę i mieszaj rózgą do roztopienia.
  7. Polej wierzch ciasta i oprósz pokruszoną maliną liofilizowaną.

Smacznego!

Podobne przepisy
Mini bezy z kremem truskawkowym

W sam raz na raz i pyszne do ostatniego okruszka. Zachwycają delikatnym smakiem i lekkością formy. Idealne na leniwe popołudnie przy kawie.