W sam raz na raz i pyszne do ostatniego okruszka. Zachwycają delikatnym smakiem i lekkością formy. Idealne na leniwe popołudnie przy kawie.
Składniki, ciasto parzone:
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 1 opakowanie malin liofilizowanych KRESTO
Wykonanie:
- Wodę wlej do garnka, dodaj masło i zagotuj. Dodaj mąkę i dokładnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do wystudzenia.
- Do zimnej masy wbij jajka i zmiksuj. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C i piecz około 25 minut aż wierzch będzie zarumieniony.
- Upieczone i ostudzone ciasto ptysiowe przekrój na pół.
- Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem i mascarpone na sztywno. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nadziewaj ptysie.
- Śmietankę podgrzej w garnuszku, dodaj czekoladę i mieszaj rózgą do roztopienia.
- Polej wierzch ciasta i oprósz pokruszoną maliną liofilizowaną.
Smacznego!
Podobne przepisy
Mini bezy z kremem truskawkowym
W sam raz na raz i pyszne do ostatniego okruszka. Zachwycają delikatnym smakiem i lekkością formy. Idealne na leniwe popołudnie przy kawie.