Pierogi to klasyk na świątecznym stole. A gdyby tak pokusić się o wersję deserową? W naszym wydaniu farsz z kapusty zastąpiliśmy makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
Przepis na około 30 pierogów.
		
		Składniki – masa makowa:
- 200 g mielonego maku BackMit
 - 200 ml mleka
 - 100 g orzechów włoskich KRESTO
 - 50 g orzechów nerkowca KRESTO
 - 50 g suszonych śliwek kalifornijskich KRESTO SELECT
 - 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy GoldPack
 - 80 g miodu
 - 50 g cukru trzcinowego GoldPack
 - 20 g masła
 
Wykonanie:
- Mleko, masło, cukier i miód podgrzewać, mieszać, do ich rozpuszczenia i połączenia.
 - Dodać bakalie i mak i zalać gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudzić.
 

Składniki – ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
 - 1 jajko
 - 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
 - Gorąca woda
 
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z jakiem i makiem. Powoli dodawać po kilka łyżek gorącej wody. Wyrabiać ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryć, aby nie wyschło.
 - Rozwałkować kawałek na cienki placek i wykroić koła. Nakładać farsz makowy i dokładnie zalepić. Gotować około 2 minut od wypłynięcia.
 
Składniki – polewa:
- Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
 - 2 łyżki masła
 - Łyżka miodu
 
Wykonanie:
- Orzechy uprażyć na patelni, dodać masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia i polać dressingiem ugotowane pierogi.
 
Smacznego!

		
		
		
		
		
		