Pierogi to klasyk na świątecznym stole. A gdyby tak pokusić się o wersję deserową? W naszym wydaniu farsz z kapusty zastąpiliśmy makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
Przepis na około 30 pierogów.

Składniki – masa makowa:

Wykonanie:

  1. Mleko, masło, cukier i miód podgrzewać, mieszać, do ich rozpuszczenia i połączenia.
  2. Dodać bakalie i mak i zalać gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudzić.

Składniki – ciasto na pierogi:

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z jakiem i makiem. Powoli dodawać po kilka łyżek gorącej wody. Wyrabiać ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryć, aby nie wyschło.
  2. Rozwałkować kawałek na cienki placek i wykroić koła. Nakładać farsz makowy i dokładnie zalepić. Gotować około 2 minut od wypłynięcia.

Składniki – polewa:

Wykonanie:

  1. Orzechy uprażyć na patelni, dodać masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia i polać dressingiem ugotowane pierogi.

Smacznego!