Choć nie każdy jest pasjonatem kuchennych eksperymentów, czasem warto poddać się fantazji. Często może się okazać, że nawet najbardziej nieoczekiwane połączenie składników stworzy niezwykle harmonijne danie. W poniższym przepisie zapieczone zostały pory z fetą z dodatkiem pistacji i przypraw. Brzmi zaskakująco, ale smakuje fantastycznie.

Składniki (3 porcje):

Wykonanie:

  1. Przygotuj pory. W tym celu odetnij jasne części, które zostaw na później, a resztę wykorzystaj do zupy.
  2. Pory włóż do garnka, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (około 12 minut).
  3. Foremkę do zapiekania wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami.
  4. Fetę pokrój w kostkę, pistacje obierz i pokrój, pozostawiając większe kawałki.
  5. Ugotowane pory odsącz z wody, przekrój wzdłuż na 2 części.
  6. Ułóż pory w formie, skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp fetą i pistacjami.
  7. Piecz w temp. 180°C z termoobiegiem lub w 200°C do ładnego zarumienienia sera.
  8. Podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy
Sałatka grecka z oliwkami

Choć nie każdy jest pasjonatem kuchennych eksperymentów, czasem warto poddać się fantazji. Często może się okazać, że nawet najbardziej nieoczekiwane połączenie składników stworzy niezwykle harmonijne danie. W poniższym przepisie zapieczone zostały pory z fetą z dodatkiem pistacji i przypraw. Brzmi zaskakująco, ale smakuje fantastycznie.

Wytrawna, bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, na spodzie z tartego słonecznika

Choć nie każdy jest pasjonatem kuchennych eksperymentów, czasem warto poddać się fantazji. Często może się okazać, że nawet najbardziej nieoczekiwane połączenie składników stworzy niezwykle harmonijne danie. W poniższym przepisie zapieczone zostały pory z fetą z dodatkiem pistacji i przypraw. Brzmi zaskakująco, ale smakuje fantastycznie.