Klasycznie, lecz z polotem – przepis na roladę z indyka z konfiturą botwinką, to propozycja idealna dla fanów tradycyjnych smaków a zarazem sposób na przełamanie kulinarnej rutyny. Domowa konfitura z botwinki i żurawiny suszonej KRESTO SELECT odświeży dobrze znany smak indyka i zachęci do dalszego łączenia nieoczywistych smaków. Smacznie i ciekawie!

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2,5 łyżki pokrojonego, świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki soli (lub wg uznania)
  • 1 łyżeczka pieprzu (lub wg uznania)

Konfitura:

Wykonanie:

  1. Botwinkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w 1-centymetrowe kawałki. Buraczki kroimy w plasterki.
  2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy buraczki i 2 minuty smażymy cały czas mieszając.
  3. Dodajemy resztę botwinki i 3 minuty smażymy mieszając.
  4. Wrzucamy na patelnię żurawinę, dodajemy ocet balsamiczny, wlewamy wodę, mieszamy i dusimy do redukcji płynu.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Dodajemy koper, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  7. Wszystkie składniki na roladę przekładamy do miski, mieszamy do połączenia składników.
  8. Kładziemy na stole około 1 metr folii spożywczej, wykładamy masę mięsną. Rozpłaszczamy na 1-centymetrowej grubości prostokąt.
  9. Na środek wykładamy przestudzoną konfiturę, łyżką ją rozprowadzamy, zachowując 4–5 cm rant mięsa bez niej.
  10. Zwijamy roladę, zalepiamy końcówki.
  11. Owijamy roladę folią aluminiową, zakręcając końcówki.
  12. Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę.
  13. Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami i mizerią lub na zimno z porcją warzyw.

Smacznego!

Podobne przepisy
Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso

Klasycznie, lecz z polotem – przepis na roladę z indyka z konfiturą botwinką, to propozycja idealna dla fanów tradycyjnych smaków a zarazem sposób na przełamanie kulinarnej rutyny. Domowa konfitura z botwinki i żurawiny suszonej KRESTO SELECT odświeży dobrze znany smak indyka i zachęci do dalszego łączenia nieoczywistych smaków. Smacznie i ciekawie!

Roladki indycze ze śliwkami

Klasycznie, lecz z polotem – przepis na roladę z indyka z konfiturą botwinką, to propozycja idealna dla fanów tradycyjnych smaków a zarazem sposób na przełamanie kulinarnej rutyny. Domowa konfitura z botwinki i żurawiny suszonej KRESTO SELECT odświeży dobrze znany smak indyka i zachęci do dalszego łączenia nieoczywistych smaków. Smacznie i ciekawie!