Ryba jest obecna na każdym świątecznym stole. Najczęściej podaje się ją smażoną z kawałkami cytryny, lecz w tym roku warto spróbować jej w innej kompozycji. W orzechowo-ziołowej pierzynce zachwyca delikatnym i wyrazistym smakiem, który z pewnością zadowoli świątecznych łasuchów.
Składniki (4 porcje):
- 1 płat ryby, np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry (około 1 kg)
- 6 łyżek orzeszków tartych, arachidowych BackMit
- 2 łyżki płatków migdałowych Kresto
- 2 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki ulubionych suszonych ziół, np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Rybę oczyść z błon, umyj.
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.
- Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.
- Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.
Propozycja podania:
- Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).
- Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.
- Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmniejszając temperaturę piekarnika do 180°C).
Smacznego!
Podobne przepisy
Pasta z makreli z chrzanem i olejem Rapso
Ryba jest obecna na każdym świątecznym stole. Najczęściej podaje się ją smażoną z kawałkami cytryny, lecz w tym roku warto spróbować jej w innej kompozycji. W orzechowo-ziołowej pierzynce zachwyca delikatnym i wyrazistym smakiem, który z pewnością zadowoli świątecznych łasuchów.