Ryba jest obecna na każdym świątecznym stole. Najczęściej podaje się ją smażoną z kawałkami cytryny, lecz w tym roku warto spróbować jej w innej kompozycji. W orzechowo-ziołowej pierzynce zachwyca delikatnym i wyrazistym smakiem, który z pewnością zadowoli świątecznych łasuchów.

Składniki (4 porcje):

  • 1 płat ryby, np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry (około 1 kg)
  • 6 łyżek orzeszków tartych, arachidowych BackMit
  • 2 łyżki płatków migdałowych Kresto
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżki ulubionych suszonych ziół, np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Rybę oczyść z błon, umyj.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  3. Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.
  4. Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.

Propozycja podania:

  1. Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).
  2. Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.
  3. Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmniejszając temperaturę piekarnika do 180°C).

Smacznego!

Podobne przepisy
Pasta z makreli z chrzanem i olejem Rapso

Ryba jest obecna na każdym świątecznym stole. Najczęściej podaje się ją smażoną z kawałkami cytryny, lecz w tym roku warto spróbować jej w innej kompozycji. W orzechowo-ziołowej pierzynce zachwyca delikatnym i wyrazistym smakiem, który z pewnością zadowoli świątecznych łasuchów.