Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby tak, tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?
Składniki (forma z kominem o średnicy 25-27 cm):
- 5 jajek L
- 170 ml oleju Rapso
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych Kresto
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy lub pestki z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju do posmarowania formy
- bułka tarta, otręby owsiane lub mielone orzechy do wysypania formy (np. BackMit)
Składniki lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 1 kropelka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
- maliny
Składniki polewa:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
1. Jajka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii i miksujemy do momentu uzyskania białego kremu o jednolitej konsystencji (10–12 minut).
2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 165°C (góra-dół, bez termo obiegu), smarujemy formę olejem i wysypujemy posypką.
3. Do drugiej miski przesypujemy mąkę (przesiewamy), wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mieszankę mąki oraz olej i wszystko delikatnie dokładnie mieszamy szpatułką (najlepiej silikonową).
5. Wykładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 35–40 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.
6. Upieczone ciasto studzimy na kratce.
7. Przygotowujemy lukier (łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki), polewamy nim babkę, a po zastygnięciu posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy np. malinami.
8. Przygotowujemy polewę. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka wraz z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy 5–7 minut. Przygotowaną polewą polewamy ciasto ułożone już na talerzach.
Smacznego!
Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby tak, tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?
Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby tak, tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?