Gdy za oknem złota jesień warto korzystać z jej owoców. Gęsty, sycący krem z dyni z dodatkiem słodkich batatów, kurkumy i imbiru nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka i dla oczu!

Składniki (na 4-6 porcji):

  • bulion 600-800 ml (zależnie od tego jak gęsty krem chcemy uzyskać)
  • olej Rapso do smażenia
  • 1 dynia piżmowa (ok 1 kg)
  • 5 kg batatów
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bataty
  • pestki słonecznika KRESTO
  • pestki dyni KRESTO
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • kurkuma – do smaku
  • imbir świeży – do smaku
  • jogurt kozi – do smaku
  • natka pietruszki – do smaku

Wykonanie:

  1. W garnku podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i ząbki czosnku.
  2. Dodajemy bataty i wydrążoną dynię, również pokrojone w kostkę, paprykę, kurkumę, starty imbir, sól i pieprz.
  3. Dodajemy 500 – 600 ml. bulionu i gotujemy do miękkości.
  4. Studzimy.
  5. Dodajemy jogurt i całość blendujemy.
  6. Po rozlaniu do miseczek/talerzy dekorujemy pestkami słonecznika i dyni.

Smacznego!

Podobne przepisy
Szybka i prosta zupa krem

Gdy za oknem złota jesień warto korzystać z jej owoców. Gęsty, sycący krem z dyni z dodatkiem słodkich batatów, kurkumy i imbiru nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka i dla oczu!

Zupa krem paprykowo-pomidorowa

Gdy za oknem złota jesień warto korzystać z jej owoców. Gęsty, sycący krem z dyni z dodatkiem słodkich batatów, kurkumy i imbiru nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka i dla oczu!