Gdy za oknem złota jesień warto korzystać z jej owoców. Gęsty, sycący krem z dyni z dodatkiem słodkich batatów, kurkumy i imbiru nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka i dla oczu!
Składniki (na 4-6 porcji):
- bulion 600-800 ml (zależnie od tego jak gęsty krem chcemy uzyskać)
- olej Rapso do smażenia
- 1 dynia piżmowa (ok 1 kg)
- 5 kg batatów
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 bataty
- pestki słonecznika KRESTO
- pestki dyni KRESTO
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- kurkuma – do smaku
- imbir świeży – do smaku
- jogurt kozi – do smaku
- natka pietruszki – do smaku
Wykonanie:
- W garnku podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i ząbki czosnku.
- Dodajemy bataty i wydrążoną dynię, również pokrojone w kostkę, paprykę, kurkumę, starty imbir, sól i pieprz.
- Dodajemy 500 – 600 ml. bulionu i gotujemy do miękkości.
- Studzimy.
- Dodajemy jogurt i całość blendujemy.
- Po rozlaniu do miseczek/talerzy dekorujemy pestkami słonecznika i dyni.
Smacznego!
Podobne przepisy
Szybka i prosta zupa krem
Gdy za oknem złota jesień warto korzystać z jej owoców. Gęsty, sycący krem z dyni z dodatkiem słodkich batatów, kurkumy i imbiru nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka i dla oczu!
Zupa krem paprykowo-pomidorowa
Gdy za oknem złota jesień warto korzystać z jej owoców. Gęsty, sycący krem z dyni z dodatkiem słodkich batatów, kurkumy i imbiru nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka i dla oczu!