Tarta malinowo–orzechowa przełamuje utarte, kulinarne ścieżki, zaskakuje smakiem porywa aromatem i zachwyca finezją formy. Pyszny deser dla całej rodziny!

Składniki na ciasto (foremka do tarty o średnicy ok. 26 cm):

Dodatkowo:

  • 1 kg malin mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i powoli ucieraj, aż do połączenia.
  2. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  3. Foremkę wyłóż 3/4 porcji ciasta i włóż do zamrażarki na minimum godzinę.
  4. Z pozostałego ciasta uformuj kulkę i także włóż do zamrażalki.
  5. Maliny rozgnieć lekko widelcem. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Ciasto z zamrażalnika cienko rozwałkuj (może być potrzebne podsypywanie mąką).
  8. Potnij ciasto na około 1 cm paski.
  9. Wyłóż masę z malinami do formy. Ułóż na niej w kratkę paski ciasta.
  10. Piecz ciasto 40-45 minut, na średniej półce do ładnego zezłocenia.
  11. Podawaj ostudzone.

Smacznego!

Podobne przepisy
Kremowa zupa fit z prażonymi nasionami

Tarta malinowo–orzechowa przełamuje utarte, kulinarne ścieżki, zaskakuje smakiem porywa aromatem i zachwyca finezją formy. Pyszny deser dla całej rodziny!

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami

Tarta malinowo–orzechowa przełamuje utarte, kulinarne ścieżki, zaskakuje smakiem porywa aromatem i zachwyca finezją formy. Pyszny deser dla całej rodziny!

Tarta migdałowa z frużeliną owocową

Tarta malinowo–orzechowa przełamuje utarte, kulinarne ścieżki, zaskakuje smakiem porywa aromatem i zachwyca finezją formy. Pyszny deser dla całej rodziny!