Tartę, czyli rodzaj kruchego ciasta pieczonego w charakterystycznej okrągłej foremce, przygotowywać można zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. To francuskie danie
w wersji migdałowej z dodatkiem owocowej nuty z pewnością znajdzie uznanie wśród wielbicieli słodkich specjałów.

Składniki:

  • 150 g tartych migdałów BackMit
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 100 g cukru (drobnego) + 2 łyżki do frużeliny
  • 4 krople olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania formy
  • 2 łyżki migdałów tartych BackMit do wysypania foremki

Dodatki:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 szklanka wiśni bez pestek
  • 1/2 szklanki porzeczek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody

Wykonanie:

1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a do żółtek dodaj cukier i sól i przy pomocy miksera dokładnie utrzyj.
2. Dodaj do piany utarte żółtka, mąkę migdałową oraz olejek migdałowy. Wszystko delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki.
3. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i wysyp mąką migdałową, a następnie wyłóż na nią ciasto.
4. Tartę pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C z funkcją termoobiegu przez ok. 30–35 minut, do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta.
5. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier i 100 ml wody. Całość gotuj przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. W pozostałej ilości wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną, następnie dodaj do owoców. Całość zagotuj mieszając i odstaw do ostudzenia.
6. Na wystudzone ciasto migdałowe wyłóż jogurt oraz ostudzoną frużelinę. Ozdób świeżymi owocami. Ciasto podawaj schłodzone.

Smacznego!

Podobne przepisy
Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

Tartę, czyli rodzaj kruchego ciasta pieczonego w charakterystycznej okrągłej foremce, przygotowywać można zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. To francuskie danie w wersji migdałowej z dodatkiem owocowej nuty z pewnością znajdzie uznanie wśród wielbicieli słodkich specjałów.

Bezglutenowa tarta z mascarpone, malinami i borówkami

Tartę, czyli rodzaj kruchego ciasta pieczonego w charakterystycznej okrągłej foremce, przygotowywać można zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. To francuskie danie w wersji migdałowej z dodatkiem owocowej nuty z pewnością znajdzie uznanie wśród wielbicieli słodkich specjałów.