Tam, gdzie trufle w kuchni, tam nie może być nudno. Zwłaszcza jak urozmaicają smak deseru. W naszej kulinarnej propozycji masa truflowa przeplata się ze smakiem czekolady i biszkoptem. Połączenie idealne!

Składniki, biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 140 g drobnego cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 17-20 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso

Masa truflowa:

  • 330 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 170 g trufli (czekoladowe cukierki)
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny

Masa czekoladowa z rodzynkami:

  • 300 g rodzynek KRESTO
  • 1/2 szklanki rumu
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub mleczka skondensowanego słodzonego

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Wieczorem rodzynki zalej rumem.
  2. Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier.
  3. Następnie dodaj po 1 żółtku. Wlej olej oraz zimną wodę lub pozostały po moczeniu rodzynek rum.
  4. Na koniec dodaj mąkę z kakao i delikatnie mieszaj.
  5. Wylej na blaszkę 21x32cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu pokrój na 2 blaty.
  6. Czekoladę, masło oraz śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw, aż masa zgęstnieje. Dodaj odsączone rodzynki i wymieszaj. Masą przełóż biszkoptowe blaty.
  7. Posiekaj drobno trufle, a śmietankę podgrzej. Tuż przed momentem wrzenia zdejmij z palnika i wrzuć do niej posiekane cukierki. Mieszaj, aż do połączenia.
  8. Masę odstaw do schłodzenia (można wstawić na około 30 minut do zamrażarki).
  9. Żelatynę zalej 3-4 łyżeczkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej na najmniejszej mocy palnika, aż do rozpuszczenia.
  10. Schłodzoną śmietankę miksuj na sztywno. Dodaj mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę (można ją wcześniej połączyć z 1 łyżką masy).
  11. Wyłóż na wierzch ciasta.
  12. Płatki migdałowe praż na rozgrzanej, suchej patelni. Posyp wierzch ciasta.

Smacznego!

Podobne przepisy
Cytrynowy tort makowy

Tam, gdzie trufle w kuchni, tam nie może być nudno. Zwłaszcza jak urozmaicają smak deseru. W naszej kulinarnej propozycji masa truflowa przeplata się ze smakiem czekolady i biszkoptem. Połączenie idealne!

Keks z bakaliami

Tam, gdzie trufle w kuchni, tam nie może być nudno. Zwłaszcza jak urozmaicają smak deseru. W naszej kulinarnej propozycji masa truflowa przeplata się ze smakiem czekolady i biszkoptem. Połączenie idealne!