Tam, gdzie trufle w kuchni, tam nie może być nudno. Zwłaszcza jak urozmaicają smak deseru. W naszej kulinarnej propozycji masa truflowa przeplata się ze smakiem czekolady i biszkoptem. Połączenie idealne!
Składniki, biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 140 g drobnego cukru
- 70 g mąki pszennej
- 17-20 g gorzkiego kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
Masa truflowa:
- 330 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 170 g trufli (czekoladowe cukierki)
- 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny
Masa czekoladowa z rodzynkami:
- 300 g rodzynek KRESTO
- 1/2 szklanki rumu
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub mleczka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
Wykonanie:
- Wieczorem rodzynki zalej rumem.
- Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier.
- Następnie dodaj po 1 żółtku. Wlej olej oraz zimną wodę lub pozostały po moczeniu rodzynek rum.
- Na koniec dodaj mąkę z kakao i delikatnie mieszaj.
- Wylej na blaszkę 21x32cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu pokrój na 2 blaty.
- Czekoladę, masło oraz śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw, aż masa zgęstnieje. Dodaj odsączone rodzynki i wymieszaj. Masą przełóż biszkoptowe blaty.
- Posiekaj drobno trufle, a śmietankę podgrzej. Tuż przed momentem wrzenia zdejmij z palnika i wrzuć do niej posiekane cukierki. Mieszaj, aż do połączenia.
- Masę odstaw do schłodzenia (można wstawić na około 30 minut do zamrażarki).
- Żelatynę zalej 3-4 łyżeczkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej na najmniejszej mocy palnika, aż do rozpuszczenia.
- Schłodzoną śmietankę miksuj na sztywno. Dodaj mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę (można ją wcześniej połączyć z 1 łyżką masy).
- Wyłóż na wierzch ciasta.
- Płatki migdałowe praż na rozgrzanej, suchej patelni. Posyp wierzch ciasta.
Smacznego!
Podobne przepisy
Cytrynowy tort makowy
Tam, gdzie trufle w kuchni, tam nie może być nudno. Zwłaszcza jak urozmaicają smak deseru. W naszej kulinarnej propozycji masa truflowa przeplata się ze smakiem czekolady i biszkoptem. Połączenie idealne!
Keks z bakaliami
Tam, gdzie trufle w kuchni, tam nie może być nudno. Zwłaszcza jak urozmaicają smak deseru. W naszej kulinarnej propozycji masa truflowa przeplata się ze smakiem czekolady i biszkoptem. Połączenie idealne!