Ciasta, wypieki oraz wszelkie słodkości to obowiązkowa część wigilijnej kolacji. Warto postawić na nieoczywiste, kreatywne rozwiązania z dodatkiem tradycyjnych składników. Dzisiaj prezentujemy przepis na świąteczną choinkę z makiem, która pysznie smakuje i obłędnie wygląda.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- jajko
Masa makowa:
- 200g mielonego maku BackMit
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki rodzynek KRESTO
- 2 łyżki orzechów pekan KRESTO
- 2 łyżki suszonych moreli suszonych KRESTO SELECT
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżka migdałów w płatkach KRESTO
- łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
- pół łyżeczki startej skórki z pomarańczy GoldPack
Wykonanie:
- Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, po kilku minutach odlewamy wodę. Orzechy, płatki migdałowe siekamy. Morele i rodzynki kroimy drobno.
- Mak odsączamy w ściereczkę i przekładamy do miski. Wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
- Jeden arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i nakładamy masę makową w kształcie choinki. Następnie przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego i wykrawamy kształt choinki.
- Zaznaczamy trzon i po obu stronach wykrawamy paski. Z pozostałej części ciasta tworzymy gwiazdki. Jedną z nich układamy na czubku choinki. Paski skręcamy, a następnie choinkę smarujemy jajem.
- Pieczemy około 15 minut w 210 stopniach, opcja góra-dół.
Smacznego!
Podobne przepisy
Kruche ciasteczka świąteczne z makiem
Ciasta, wypieki oraz wszelkie słodkości to obowiązkowa część wigilijnej kolacji. Warto postawić na nieoczywiste, kreatywne rozwiązania z dodatkiem tradycyjnych składników. Dzisiaj prezentujemy przepis na świąteczną choinkę z makiem, która pysznie smakuje i obłędnie wygląda.