Pełne oryginalnego smaku ciasto marchewkowe, przełamane orzechową nutą i przełożone rozpływającą się w ustach kremową masą, to sposób na pyszny deser, wyśmienity lunch bądź niebanalną przekąskę. Pycha!
Składniki (forma o średnicy 26 cm):
- 400 g drobno startej marchewki
- 400 g tartych orzechów laskowych BackMit
- 8 jajek
- 200 g cukru trzcinowego GoldPack
- 25 ml oleju rzepakowego Rapso
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g serka kremowego naturalnego
- 250 g serka Mascarpone
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, do uzyskania gęstego kremu.
- Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
- Połącz marchewkę tarte orzechy laskowe, cynamon, skrobię sól i wymieszaj. Dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno.
- Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta, wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
- Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciastem wypełnij całą foremkę aż po brzegi.
- Piecz około godziny lub do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź na kratce.
- Serek naturalny, Mascarpone, skórkę z cytryny oraz cukier puder umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem Chłodne ciasto przekrój na pół i wyłóż połowę kremu. Przykryj drugą częścią i wyłóż pozostałą częścią kremu.
- Ciasto udekoruj według własnych preferencji.
Smacznego!
Podobne przepisy
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
Pełne oryginalnego smaku ciasto marchewkowe, przełamane orzechową nutą i przełożone rozpływającą się w ustach kremową masą, to sposób na pyszny deser, wyśmienity lunch bądź niebanalną przekąskę. Pycha!
Ciasto marchewkowe
Pełne oryginalnego smaku ciasto marchewkowe, przełamane orzechową nutą i przełożone rozpływającą się w ustach kremową masą, to sposób na pyszny deser, wyśmienity lunch bądź niebanalną przekąskę. Pycha!