Pełne oryginalnego smaku ciasto marchewkowe, przełamane orzechową nutą i przełożone rozpływającą się w ustach kremową masą, to sposób na pyszny deser, wyśmienity lunch bądź niebanalną przekąskę. Pycha!

Składniki (forma o średnicy 26 cm):

Dodatkowo:

  • 300 g serka kremowego naturalnego
  • 250 g serka Mascarpone
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, do uzyskania gęstego kremu.
  3. Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
  4. Połącz marchewkę tarte orzechy laskowe, cynamon, skrobię sól i wymieszaj. Dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
  5. Białka ubij na sztywno.
  6. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta, wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
  7. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Ciastem wypełnij całą foremkę aż po brzegi.
  9. Piecz około godziny lub do tzw. suchego patyczka.
  10. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź na kratce.
  11. Serek naturalny, Mascarpone, skórkę z cytryny oraz cukier puder umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem Chłodne ciasto przekrój na pół i wyłóż połowę kremu. Przykryj drugą częścią i wyłóż pozostałą częścią kremu.
  12. Ciasto udekoruj według własnych preferencji.

Smacznego!

Podobne przepisy
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

Pełne oryginalnego smaku ciasto marchewkowe, przełamane orzechową nutą i przełożone rozpływającą się w ustach kremową masą, to sposób na pyszny deser, wyśmienity lunch bądź niebanalną przekąskę. Pycha!

Ciasto marchewkowe

Pełne oryginalnego smaku ciasto marchewkowe, przełamane orzechową nutą i przełożone rozpływającą się w ustach kremową masą, to sposób na pyszny deser, wyśmienity lunch bądź niebanalną przekąskę. Pycha!