Curry to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw oraz przypraw, które nadają potrawie intensywnego aromatu. Dzisiaj proponujemy wersję z dodatkiem wędzonego łososia, w towarzystwie migdałów. Jest to idealna opcja na pełnowartościowy lunch lub obiad dla całej rodziny.

Składniki (4-6 porcji):

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 mała dynia hokkaido (około 400 g)
  • 150 g szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 łyżki imbiru (drobno pokrojonego)
  • 1 papryczka chilli (lub według uznania)
  • garść świeżej bazylii
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 limonki lub małej cytryny
  • 2–3 łyżeczki przyprawy curry
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • sól (ilość według uznania)

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Cebulę, imbir pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek.
  2. Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zeszklij ją, dodaj imbir i całość smaż, mieszając, 1 minutę.
  4. Dodaj dynię, mleczko kokosowe, starty czosnek, gotuj 5 minut, dodaj paprykę i papryczkę chilli. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj curry, sól oraz sok z limonki, wymieszaj.
  5. Dorzuć na patelnię umyty szpinak, całość wymieszaj, wyłącz ogień i dodaj bazylię.
  6. Na koniec dodaj rozdrobnioną rybę.
  7. Curry podawaj np. z ryżem jaśminowym. Już na talerzach całość posyp migdałami.

Smacznego!

Podobne przepisy
Pasta z makreli z chrzanem i olejem Rapso

Curry to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw oraz przypraw, które nadają potrawie intensywnego aromatu. Dzisiaj proponujemy wersję z dodatkiem wędzonego łososia, w towarzystwie migdałów. Jest to idealna opcja na pełnowartościowy lunch lub obiad dla całej rodziny.

Ryba z orzechowo-ziołową pierzynką

Curry to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw oraz przypraw, które nadają potrawie intensywnego aromatu. Dzisiaj proponujemy wersję z dodatkiem wędzonego łososia, w towarzystwie migdałów. Jest to idealna opcja na pełnowartościowy lunch lub obiad dla całej rodziny.