Curry to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw oraz przypraw, które nadają potrawie intensywnego aromatu. Dzisiaj proponujemy wersję z dodatkiem wędzonego łososia, w towarzystwie migdałów. Jest to idealna opcja na pełnowartościowy lunch lub obiad dla całej rodziny.
Składniki (4-6 porcji):
- 200 g wędzonego łososia
- 1 mała dynia hokkaido (około 400 g)
- 150 g szpinaku
- 1 czerwona papryka
- 1,5 łyżki imbiru (drobno pokrojonego)
- 1 papryczka chilli (lub według uznania)
- garść świeżej bazylii
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1 mała cebula lub szalotka
- 500 ml mleczka kokosowego
- 1/2 limonki lub małej cytryny
- 2–3 łyżeczki przyprawy curry
- 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- sól (ilość według uznania)
Dodatkowo:
- 1 opakowanie migdałów w słupkach KRESTO
- ryż, np. jaśminowy
Wykonanie:
- Cebulę, imbir pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek.
- Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zeszklij ją, dodaj imbir i całość smaż, mieszając, 1 minutę.
- Dodaj dynię, mleczko kokosowe, starty czosnek, gotuj 5 minut, dodaj paprykę i papryczkę chilli. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj curry, sól oraz sok z limonki, wymieszaj.
- Dorzuć na patelnię umyty szpinak, całość wymieszaj, wyłącz ogień i dodaj bazylię.
- Na koniec dodaj rozdrobnioną rybę.
- Curry podawaj np. z ryżem jaśminowym. Już na talerzach całość posyp migdałami.
Smacznego!
Podobne przepisy
Pasta z makreli z chrzanem i olejem Rapso
Curry to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw oraz przypraw, które nadają potrawie intensywnego aromatu. Dzisiaj proponujemy wersję z dodatkiem wędzonego łososia, w towarzystwie migdałów. Jest to idealna opcja na pełnowartościowy lunch lub obiad dla całej rodziny.
Ryba z orzechowo-ziołową pierzynką
Curry to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw oraz przypraw, które nadają potrawie intensywnego aromatu. Dzisiaj proponujemy wersję z dodatkiem wędzonego łososia, w towarzystwie migdałów. Jest to idealna opcja na pełnowartościowy lunch lub obiad dla całej rodziny.