Kreatywne i nietuzinkowe danie z grilla? Jak najbardziej! Na letnie spotkania z przyjaciółmi polecają się pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat tworzą pełnowartościowy i smaczny posiłek pełen smaku i wiosennych kolorów.
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie filety z kurczaka
- około 12 plastrów boczku surowego
- 150 g szpinaku baby
- 4 plastry sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy Rapso
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- ulubione sałaty
- cytryna
- pieczywo
Wykonanie:
- Opłukany szpinak przełóż na patelnię, dodaj szczyptę soli, zamieszaj i przykryj pokrywką.
- Gdy się skurczy, odstaw z ognia i wyciśnij nadmiar wody.
- Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
- Filety z kurczaka natnij, nie do końca, tworząc duży płat mięsa i lekko rozbij je dłonią. Mięso posól i popieprz.
- Na jedną z połówek rozciętego płata mięsa połóż plaster sera cheddar, na to porcję szpinaku i znowu sera.
- Mięso złóż i owiń plastrami boczku. Łyżkę oleju Rapso, rozsmaruj po patelni. Na nierozgrzaną jeszcze patelnię wyłóż mięso.
- Grilluj mięso pod przykryciem z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby środek był upieczony, a boczek zarumieniony.
- Kieszonki podawaj z sałatą skropioną olejem Rapso i sokiem z cytryny oraz z grillowanym pieczywem.
Smacznego!
Podobne przepisy
Bruschetta z grillowanymi pomidorami
Kreatywne i nietuzinkowe danie z grilla? Jak najbardziej! Na letnie spotkania z przyjaciółmi polecają się pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat tworzą pełnowartościowy i smaczny posiłek pełen smaku i wiosennych kolorów.
Sałatka z grillowanym haloumi
Kreatywne i nietuzinkowe danie z grilla? Jak najbardziej! Na letnie spotkania z przyjaciółmi polecają się pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat tworzą pełnowartościowy i smaczny posiłek pełen smaku i wiosennych kolorów.