Warto urozmaicać tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy i postawić na zmodyfikowaną wersję świątecznego menu. Dzisiaj proponujemy pysznego Makowca Japońskiego, który występuje w wersji z jabłkami oraz kaszą manną. Pycha!
Składniki (na tortownicę 20 cm, 10 porcji):
- 2 szklanki (300 g) maku mielonego BackMit
- 300 ml mleka
- 6 jajek
- 100 g erytrolu
- 750 g jabłek
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- 50 g suszonej żurawiny KRESTO SELECT
- 50 g orzechów włoskich KRESTO
Wykonanie:
- Zagotuj mleko. Zdejmij garnczek z ognia, dodaj mak, całość wymieszaj przykryj i odstaw do napęcznienia na ok. godzinę.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z erytrolem.
- Wymieszaj kaszę manną z proszkiem do pieczenia.
- Dodawaj do żółtek po łyżce maku na zmianę z łyżką kaszy z proszkiem do pieczenia. Ucieraj.
- Całość wymieszaj z jabłkami, pianą z białek oraz z żurawiną i orzechami.
- Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piecz przez godzinę.
Smacznego!
Podobne przepisy
Seromakowiec na kruchym cieście
Warto urozmaicać tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy i postawić na zmodyfikowaną wersję świątecznego menu. Dzisiaj proponujemy pysznego Makowca Japońskiego, który występuje w wersji z jabłkami oraz kaszą manną. Pycha!
Strucla makowa
Warto urozmaicać tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy i postawić na zmodyfikowaną wersję świątecznego menu. Dzisiaj proponujemy pysznego Makowca Japońskiego, który występuje w wersji z jabłkami oraz kaszą manną. Pycha!