Warto urozmaicać tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy i postawić na zmodyfikowaną wersję świątecznego menu. Dzisiaj proponujemy pysznego Makowca Japońskiego, który występuje w wersji z jabłkami oraz kaszą manną. Pycha!

Składniki (na tortownicę 20 cm, 10 porcji):

Wykonanie:

  1. Zagotuj mleko. Zdejmij garnczek z ognia, dodaj mak, całość wymieszaj przykryj i odstaw do napęcznienia na ok. godzinę.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzyj z erytrolem.
  5. Wymieszaj kaszę manną z proszkiem do pieczenia.
  6. Dodawaj do żółtek po łyżce maku na zmianę z łyżką kaszy z proszkiem do pieczenia. Ucieraj.
  7. Całość wymieszaj z jabłkami, pianą z białek oraz z żurawiną i orzechami.
  8. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piecz przez godzinę.

Smacznego!

Podobne przepisy
Seromakowiec na kruchym cieście

Warto urozmaicać tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy i postawić na zmodyfikowaną wersję świątecznego menu. Dzisiaj proponujemy pysznego Makowca Japońskiego, który występuje w wersji z jabłkami oraz kaszą manną. Pycha!

Strucla makowa

Warto urozmaicać tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy i postawić na zmodyfikowaną wersję świątecznego menu. Dzisiaj proponujemy pysznego Makowca Japońskiego, który występuje w wersji z jabłkami oraz kaszą manną. Pycha!