Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!

Składniki (3 strucle):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek jajek L
  • 60 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego GoldPack Demerara
  • 200 ml ciepłego mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

Na polewę:

  • sok z 1/2 cytryny
  • około 1 szklanki cukru pudru
  • mielone orzechy lub kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny, albo mieszanka skórek Gold Pack

Wykonanie:

  1. Mleko połącz z drożdżami, dodaj 2 łyżki mąki (z przewidzianych 500 g) oraz 1 łyżkę cukru (z przewidzianych 50 g). Całość wymieszaj i odstaw na około 10 minut do spienienia i lekkiego podrośnięcia.
  2. Roztop masło, przestudź.
  3. Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier waniliowy, cukier oraz zaczyn drożdżowy i żółtka. Całość miksuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj letnie masło i miksuj do połączenia składników. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do podwojenia objętości ciasta.
  4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ananasa pokrój w kostkę. Żurawinę, rodzynki oraz ananasa zalej rumem lub wodą, odstaw na 15 minut.
  5. Mleko podgrzej, dodaj mak, miód, cynamon oraz olejek. Całość wymieszaj. Namoczone owoce osącz z nadmiaru płynu, dodaj do maku, wymieszaj.
  6. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj.
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30×20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód, gotową roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
  8. Przykryj foremkę ze struclą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut.
  10. Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i posmaruj powstałym lukrem jeszcze ciepłe ciasto. Na koniec posyp struclę orzechami lub skórkami kandyzowanymi.

Smacznego!

Podobne przepisy
Kruche ciasteczka świąteczne z makiem

Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!

Seromakowiec na kruchym cieście

Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!