Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!
Składniki (3 strucle):
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 5 żółtek jajek L
- 60 g masła
- 50 g cukru trzcinowego GoldPack Demerara
- 200 ml ciepłego mleka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 400 g maku mielonego BackMit
- 400 ml mleka
- 5 białek jajek L
- 100 g żurawiny suszonej KRESTO
- 100 g rodzynek KRESTO
- 100 g ananasa kandyzowanego KRESTO
- rum lub woda
- 4 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego
Na polewę:
- sok z 1/2 cytryny
- około 1 szklanki cukru pudru
- mielone orzechy lub kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny, albo mieszanka skórek Gold Pack
Wykonanie:
- Mleko połącz z drożdżami, dodaj 2 łyżki mąki (z przewidzianych 500 g) oraz 1 łyżkę cukru (z przewidzianych 50 g). Całość wymieszaj i odstaw na około 10 minut do spienienia i lekkiego podrośnięcia.
- Roztop masło, przestudź.
- Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier waniliowy, cukier oraz zaczyn drożdżowy i żółtka. Całość miksuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj letnie masło i miksuj do połączenia składników. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do podwojenia objętości ciasta.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ananasa pokrój w kostkę. Żurawinę, rodzynki oraz ananasa zalej rumem lub wodą, odstaw na 15 minut.
- Mleko podgrzej, dodaj mak, miód, cynamon oraz olejek. Całość wymieszaj. Namoczone owoce osącz z nadmiaru płynu, dodaj do maku, wymieszaj.
- Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30×20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód, gotową roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
- Przykryj foremkę ze struclą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut.
- Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i posmaruj powstałym lukrem jeszcze ciepłe ciasto. Na koniec posyp struclę orzechami lub skórkami kandyzowanymi.
Smacznego!
Podobne przepisy
Kruche ciasteczka świąteczne z makiem
Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!
Seromakowiec na kruchym cieście
Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!