Pyszne, szybkie oraz proste w przygotowaniu muffinki to propozycja dla każdego prawdziwego łasucha! W marchewkowo–orzechowej wersji, w towarzystwie aromatycznego cynamonu oraz skórki z pomarańczy, zachwycają doskonałym smakiem i kuszą apetycznym wyglądem.
Składniki (12 porcji):
- 200 g drobno startej marchewki
- 200 g tartych orzechów laskowych BackMit
- 4 jajka
- 50 g orzechów włoskich KRESTO
- 100 g cukru trzcinowego GoldPack
- 10 ml oleju rzepakowego Rapso
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 cukru waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstego kremu.
- Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
- Marchewkę, tarte orzechy laskowe, pokrojone drobno orzechy włoskie, skrobię, cynamon, skórkę z pomarańczy, sól wymieszaj i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- Przy pomocy łyżki wyłóż ciasto aż do rantu.
- Piecz muffinki około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Udekoruj tak jak lubisz – np. cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Podobne przepisy
Muffinki buraczane z sezamem
Pyszne, szybkie oraz proste w przygotowaniu muffinki to propozycja dla każdego prawdziwego łasucha! W marchewkowo–orzechowej wersji, w towarzystwie aromatycznego cynamonu oraz skórki z pomarańczy, zachwycają doskonałym smakiem i kuszą apetycznym wyglądem.
Muffinki z orzechami nadziewane lemon curd
Pyszne, szybkie oraz proste w przygotowaniu muffinki to propozycja dla każdego prawdziwego łasucha! W marchewkowo–orzechowej wersji, w towarzystwie aromatycznego cynamonu oraz skórki z pomarańczy, zachwycają doskonałym smakiem i kuszą apetycznym wyglądem.