Jest pysznie, kolorowo i świątecznie! W tej wersji klasyczny smak muffinek z orzechami przełamany został lemon curd. Całość dopełnia nuta czekolady i misterna dekoracja z kolorowych jajeczek.

Składniki (12 sztuk):

Krem lemon curd:

  • 4 żółtka
  • 3 cytryny (sok + skórka z 3 cytryn)
  • 140 g cukru pudru
  • 90 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo do dekoracji:

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (góra – dół).
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę i dodaj kolejno przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz czekoladę w proszku z kakao. Następnie dodaj olej i wodę. Na koniec wsyp posiekane orzechy i migdały.
  3. Przelej ciasto do papilotek i piecz 20 minut.
  4. Wlej wodę do garnka. Po zagotowaniu, zmniejsz palnik i postaw na garnku miskę żaroodporną.
  5. Do miski wsyp cukier, dodaj żółtka, szczyptę soli, sok z cytryny i otartą skórkę. Wszystko ubij trzepaczką silikonową do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia kremu (około 10 min).
  6. Zdejmij miskę z „ognia” i dodaj masło. Dobrze mieszaj i przelej masę do słoiczka. Przykryj wierzch folią i zakręć. Tak w lodówce można przechowywać do 2 tygodni.
  7. W każdej muffince zrób otwór i wlej po łyżce lemon curd. Przykryj wydrążonym ciastem.
  8. Udekoruj kremem mascarpone, migdałami słupkami i jajeczkami cukrowymi.

Smacznego!

Podobne przepisy
Muffinki orzechowe z polewą karmelową, orzechami i figą

Jest pysznie, kolorowo i świątecznie! W tej wersji klasyczny smak muffinek z orzechami przełamany został lemon curd. Całość dopełnia nuta czekolady i misterna dekoracja z kolorowych jajeczek.