Jest pysznie, kolorowo i świątecznie! W tej wersji klasyczny smak muffinek z orzechami przełamany został lemon curd. Całość dopełnia nuta czekolady i misterna dekoracja z kolorowych jajeczek.
Składniki (12 sztuk):
- 3 jajka
- 130 g cukru trzcinowego demerara GoldPack
- 5 łyżek czekolady do picia w proszku
- 1 łyżka kakao
- 160 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g oleju
- 4 łyżki wody mineralnej
- 100 g migdałów KRESTO
- 100 g orzechów włoskich KRESTO
Krem lemon curd:
- 4 żółtka
- 3 cytryny (sok + skórka z 3 cytryn)
- 140 g cukru pudru
- 90 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo do dekoracji:
- 500 g mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru
- migdały słupki KRESTO
- kolorowe jajeczka cukrowe
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (góra – dół).
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę i dodaj kolejno przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz czekoladę w proszku z kakao. Następnie dodaj olej i wodę. Na koniec wsyp posiekane orzechy i migdały.
- Przelej ciasto do papilotek i piecz 20 minut.
- Wlej wodę do garnka. Po zagotowaniu, zmniejsz palnik i postaw na garnku miskę żaroodporną.
- Do miski wsyp cukier, dodaj żółtka, szczyptę soli, sok z cytryny i otartą skórkę. Wszystko ubij trzepaczką silikonową do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia kremu (około 10 min).
- Zdejmij miskę z „ognia” i dodaj masło. Dobrze mieszaj i przelej masę do słoiczka. Przykryj wierzch folią i zakręć. Tak w lodówce można przechowywać do 2 tygodni.
- W każdej muffince zrób otwór i wlej po łyżce lemon curd. Przykryj wydrążonym ciastem.
- Udekoruj kremem mascarpone, migdałami słupkami i jajeczkami cukrowymi.
Smacznego!
Podobne przepisy
Muffinki orzechowe z polewą karmelową, orzechami i figą
Jest pysznie, kolorowo i świątecznie! W tej wersji klasyczny smak muffinek z orzechami przełamany został lemon curd. Całość dopełnia nuta czekolady i misterna dekoracja z kolorowych jajeczek.