Pizza do idealny pomysł na popołudnie w gronie przyjaciół. A jeszcze lepszy, kiedy samodzielnie przygotujemy ją w domu. Dziś mamy dla Was przepis na lekką i pożywną wersję tego dania, w którym delikatność mozzarelli przeplata się z wytrawną nutą karczochów i anchois. Palce lizać!
Składniki na 2 średnie pizze na cieście średniej grubości:
- 250 g mąki chlebowej
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oleju Rapso
Dodatki:
- 1/2 puszki karczochów Happy Frucht
- 1 słoiczek anchois Mayflower
- 1 figa
- 4 plastry bakłażana
- 2 kulki mozzarelli
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju Rapso
- świeże zioła, np. bazylia, oregano
- garść rukoli
- sól
Wykonanie:
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.
- Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
- Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto.
Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę. - Posmaruj blaty koncentratem pomidorowym, posyp oregano oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Ułóż plastry mozzarelli, osączone anchois, plastry bakłażana, pokrojone figi oraz pomidorki. Pizzę piecz przez 7–10 minut w rozgrzanym do 250°C piekarniku z funkcją góra-dół.
- Przed podaniem pizzę pokrój i posyp ziołami i rukolą.
Smacznego!
Podobne przepisy
Bruschetta z grillowanymi pomidorami
Pizza do idealny pomysł na popołudnie w gronie przyjaciół. A jeszcze lepszy, kiedy samodzielnie przygotujemy ją w domu. Dziś mamy dla Was przepis na lekką i pożywną wersję tego dania, w którym delikatność mozzarelli przeplata się z wytrawną nutą karczochów i anchois. Palce lizać!
Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozarellą
Pizza do idealny pomysł na popołudnie w gronie przyjaciół. A jeszcze lepszy, kiedy samodzielnie przygotujemy ją w domu. Dziś mamy dla Was przepis na lekką i pożywną wersję tego dania, w którym delikatność mozzarelli przeplata się z wytrawną nutą karczochów i anchois. Palce lizać!