Przedstawiamy idealną propozycję dla fanów dwóch tradycyjnych świątecznych ciast – makowca oraz sernika. Tort makowo – sernikowy w wersji bez glutenu i białego cukru to smakowity deser nie tylko od święta!
Składniki (średnica 20 cm), Kakaowy biszkopt:
- 5 jajek
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g gorzkiego kakao
- 100 g ksylitolu
- szczypta soli
Krem sernikowo-makowy:
- 60 g maku mielonego BackMit
- 200 ml mleka
- 750 g sera mielonego na serniki
- 4 jajka
- 100 g ksylitolu
- 100 g orzechów włoskich KRESTO Select
- 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
Dodatkowo do ozdoby:
- kilka kostek deserowej czekolady
- migdały w płatkach KRESTO
- migdały prażone solone KRESTO
- orzechy włoskie KRESTO Select
Wykonanie:
- Białka oddziel od żółtek i ubij w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
- Pod koniec ubijania dodaj stopniowo ksylitol i mikuj do jego rozpuszczenia.
- Nadal ubijając dodaj po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
- Mąkę, budyń mieszaj razem z kakao i przesiej stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
- Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy. Wlej ciasto i piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180 st.C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
- Po upieczeniu, wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i opuść go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstaw do wystygnięcia.
- Boki biszkoptu oddziel od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
- Biszkopt podziel na 4 dość cienkie blaty.
Krem sernikowo-makowy:
- Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do wchłonięcia płynu.
- Do masy makowej dodaj ser (razem ma być 1kg sera z makiem).
- Następnie dodaj jajka, ksylitol oraz budyń i wszystko zmiksuj.
- Dodaj do masy posiekane orzechy włoskie.
- Masę wlej do garnka i zagotuj całość. Ciągle mieszaj, aby masa się nie przypaliła i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut.
- Gotową masę serowo-makową wlej do dużego naczynia, aby ją zważyć. Następnie podziel ją na 4 równe części.
Składanie tortu:
- Pierwszy blat biszkoptu umieść w tortownicy i rozłóż na nim równomiernie pierwszą część kremu. Dalej ułóż drugi blat itd.
- Na koniec całość zabezpiecz przed wysychaniem np. wkładając do worka foliowego, a następnie umieść tort w lodówce na kilka godzin.
- Po zdjęciu obręczy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią górę tortu, a resztą orzechów ozdób całość według uznania.
Smacznego!
Podobne przepisy
Tort makowo – piernikowy
Przedstawiamy idealną propozycję dla fanów dwóch tradycyjnych świątecznych ciast – makowca oraz sernika. Tort makowo – sernikowy w wersji bez glutenu i białego cukru to smakowity deser nie tylko od święta!
Cytrynowy tort makowy
Przedstawiamy idealną propozycję dla fanów dwóch tradycyjnych świątecznych ciast – makowca oraz sernika. Tort makowo – sernikowy w wersji bez glutenu i białego cukru to smakowity deser nie tylko od święta!