Przedstawiamy idealną propozycję dla fanów dwóch tradycyjnych świątecznych ciast – makowca oraz sernika. Tort makowo – sernikowy w wersji bez glutenu i białego cukru to smakowity deser nie tylko od święta!

Składniki (średnica 20 cm), Kakaowy biszkopt:

  • 5 jajek
  • 80 g mąki ryżowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 100 g ksylitolu
  • szczypta soli

Krem sernikowo-makowy:

Dodatkowo do ozdoby:

Wykonanie:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
  2. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo ksylitol i mikuj do jego rozpuszczenia.
  3. Nadal ubijając dodaj po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
  4. Mąkę, budyń mieszaj razem z kakao i przesiej stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
  5. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy. Wlej ciasto i piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180 st.C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
  6. Po upieczeniu, wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i opuść go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstaw do wystygnięcia.
  7. Boki biszkoptu oddziel od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
  8. Biszkopt podziel na 4 dość cienkie blaty.

Krem sernikowo-makowy:

  1. Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do wchłonięcia płynu.
  2. Do masy makowej dodaj ser (razem ma być 1kg sera z makiem).
  3. Następnie dodaj jajka, ksylitol oraz budyń i wszystko zmiksuj.
  4. Dodaj do masy posiekane orzechy włoskie.
  5. Masę wlej do garnka i zagotuj całość. Ciągle mieszaj, aby masa się nie przypaliła i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut.
  6. Gotową masę serowo-makową wlej do dużego naczynia, aby ją zważyć. Następnie podziel ją na 4 równe części.

Składanie tortu:

  1. Pierwszy blat biszkoptu umieść w tortownicy i rozłóż na nim równomiernie pierwszą część kremu. Dalej ułóż drugi blat itd.
  2. Na koniec całość zabezpiecz przed wysychaniem np. wkładając do worka foliowego, a następnie umieść tort w lodówce na kilka godzin.
  3. Po zdjęciu obręczy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią górę tortu, a resztą orzechów ozdób całość według uznania.

Smacznego!

Podobne przepisy
Tort makowo – piernikowy

Przedstawiamy idealną propozycję dla fanów dwóch tradycyjnych świątecznych ciast – makowca oraz sernika. Tort makowo – sernikowy w wersji bez glutenu i białego cukru to smakowity deser nie tylko od święta!

Cytrynowy tort makowy

Przedstawiamy idealną propozycję dla fanów dwóch tradycyjnych świątecznych ciast – makowca oraz sernika. Tort makowo – sernikowy w wersji bez glutenu i białego cukru to smakowity deser nie tylko od święta!