Gdy przyroda budzi się z zimowego snu a za oknem robi się coraz cieplej, czas na wiosenne doładowanie witaminami. Danie, które dostarczy składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczy to sałatka z jajkiem, rybą i awokado. Pobudza nie tylko kubki smakowe, ale cały organizm, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło energii dla wiosennych aktywności na świeżym powietrzu.

Składniki (2 porcje):

  • 1 garść miksu sałat
  • 1 garść liści szpinaku baby
  • 1 awokado
  • 2 jajka (ugotowane według preferencji)
  • 100 g łososia wędzonego
  • płatki migdałów KRESTO
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • ulubione kiełki
  • olej Rapso
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Na dno miseczek ułóż sałaty i szpinak. Ugotowane jajko obierz, przekrój i ułóż na sałatach.
  2. Rybę podziel na cząstki i dodaj do misek.
  3. Awokado obierz ze skórki, wyciągnij pestkę po okrojeniu dookoła, miąższ pokrój według upodobań i dodaj do sałatki.
  4. Rzodkiewki i szczypiorek pokrój i dodaj do sałatki.
  5. Całość skrop olejem, sokiem z cytryny, posól i popieprz.
  6. Na koniec całość posyp płatkami migdałowymi oraz kiełkami.
  7. Sałatkę proponuję podać z grzankami z ulubionego pieczywa.

Smacznego!

Podobne przepisy
Sałatka grecka z oliwkami

Gdy przyroda budzi się z zimowego snu a za oknem robi się coraz cieplej, czas na wiosenne doładowanie witaminami. Danie, które dostarczy składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczy to sałatka z jajkiem, rybą i awokado. Pobudza nie tylko kubki smakowe, ale cały organizm, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło energii dla wiosennych aktywności na świeżym powietrzu.

Sałatka z grzankami i pomarańczą

Gdy przyroda budzi się z zimowego snu a za oknem robi się coraz cieplej, czas na wiosenne doładowanie witaminami. Danie, które dostarczy składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczy to sałatka z jajkiem, rybą i awokado. Pobudza nie tylko kubki smakowe, ale cały organizm, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło energii dla wiosennych aktywności na świeżym powietrzu.