Jesień ozłaca nasze ulice i dyktuje kierunki kulinarne. Doceniamy wszystko co sycące i co rozgrzewa nas podczas spadków temperatury. Spragnionym pysznych kulinarnych wrażeń, idealnie wpisujących się w klimat panujący z oknem, polecamy szybką w przygotowaniu i ekspresowo znikającą z talerzy zupę czosnkową.

Składniki (3 porcje):

  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki startego sera żółtego
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • pieczywo na grzanki (może być czerstwe)
  • 2 jajka
  • olej Rapso
  • szczypta soli
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Czosnek obierz, zetrzyj, posyp solą i rozetrzyj łyżką, aby uwolnić aromat.
  2. Wyłóż czosnek na talerze, dodaj ser żółty.
  3. Przygotuj grzanki: pokrój pieczywo, rozgrzej na patelni olej i podpiecz grzanki na złoty kolor.
  4. Do gotującego się bulionu wlej jajka i po 10 sekundach rozmąć je przy pomocy widelca.
  5. Wylej na talerze porcje zupy, dodaj grzanki, posyp natką pietruszki. Podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy
Zupa krem paprykowo-pomidorowa

Jesień ozłaca nasze ulice i dyktuje kierunki kulinarne. Doceniamy wszystko co sycące i co rozgrzewa nas podczas spadków temperatury. Spragnionym pysznych kulinarnych wrażeń, idealnie wpisujących się w klimat panujący z oknem, polecamy szybką w przygotowaniu i ekspresowo znikającą z talerzy zupę czosnkową.

Gazpacho

Jesień ozłaca nasze ulice i dyktuje kierunki kulinarne. Doceniamy wszystko co sycące i co rozgrzewa nas podczas spadków temperatury. Spragnionym pysznych kulinarnych wrażeń, idealnie wpisujących się w klimat panujący z oknem, polecamy szybką w przygotowaniu i ekspresowo znikającą z talerzy zupę czosnkową.