Przyszła pora na lunch a wraz z nią chęć na orientalne smaki w zaskakującym wydaniu? Proponujemy danie, które zadowoli podniebienia fanów azjatyckiej kuchni. Sałatka w stylu tajskim to niebanalne połączenie wyrazistych smaków i dodatków, a ponadto idealna propozycja lunchu dla osób na diecie bezmięsnej. Pycha!

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g boczniaków
  • 100 g makaronu wonton
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 150 g tofu
  • szczypiorek
  • 4–5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżki sezamu Kresto

Marynata do tofu:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru
  • 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 1 łyżka octu ryżowego

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Makaron przygotuj według zaleceń producenta. Odcedź, dodaj sos sojowy i olej, a następnie wszystko wymieszaj.
  2. Boczniaki pokrój w paski, rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż do momentu aż grzyby będą miały ładny, brązowy kolor.
  3. Ze szparagów usuń końcówki, a następnie pokrój je w plastry wielkości około 1–2 cm, zblanszuj je gotując na parze przez 2–3 minuty.
  4. Tofu pokrój w kostkę (ok. 2x2cm), przełóż do miski i otocz mąką. W osobnej misce wymieszaj także pozostałe składniki na marynatę.
  5. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej tofu ze wszystkich stron.
  6. Usmażone tofu zdejmij z patelni i odłóż na bok, wylej olej, a następnie wlej wymieszane składniki marynaty. Gotuj 1 minutę, dodaj tofu i całość gotuj około 1 minuty stale mieszając.
  7. Jeżeli chcesz zabrać sałatkę ze sobą na wynos, układaj warstwowo wystudzone składniki sałatki w pojemniku, na koniec posyp całość sezamem.
  8. Jeśli sałatka ma być zjedzona w domu, układaj w miseczkach składniki obok siebie. Całość przed podaniem posyp szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego!

Podobne przepisy
Sałatka z grillowanym haloumi

Przyszła pora na lunch a wraz z nią chęć na orientalne smaki w zaskakującym wydaniu? Proponujemy danie, które zadowoli podniebienia fanów azjatyckiej kuchni. Sałatka w stylu tajskim to niebanalne połączenie wyrazistych smaków i dodatków, a ponadto idealna propozycja lunchu dla osób na diecie bezmięsnej. Pycha!

Dietetyczna sałatka z krewetkami i płatkami migdałów

Przyszła pora na lunch a wraz z nią chęć na orientalne smaki w zaskakującym wydaniu? Proponujemy danie, które zadowoli podniebienia fanów azjatyckiej kuchni. Sałatka w stylu tajskim to niebanalne połączenie wyrazistych smaków i dodatków, a ponadto idealna propozycja lunchu dla osób na diecie bezmięsnej. Pycha!