Przyszła pora na lunch a wraz z nią chęć na orientalne smaki w zaskakującym wydaniu? Proponujemy danie, które zadowoli podniebienia fanów azjatyckiej kuchni. Sałatka w stylu tajskim to niebanalne połączenie wyrazistych smaków i dodatków, a ponadto idealna propozycja lunchu dla osób na diecie bezmięsnej. Pycha!
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g boczniaków
- 100 g makaronu wonton
- 1/2 pęczka szparagów zielonych
- 150 g tofu
- szczypiorek
- 4–5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki sezamu Kresto
Marynata do tofu:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru
- 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 1 łyżka octu ryżowego
Dodatkowo:
- olej Rapso do smażenia
Wykonanie:
- Makaron przygotuj według zaleceń producenta. Odcedź, dodaj sos sojowy i olej, a następnie wszystko wymieszaj.
- Boczniaki pokrój w paski, rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż do momentu aż grzyby będą miały ładny, brązowy kolor.
- Ze szparagów usuń końcówki, a następnie pokrój je w plastry wielkości około 1–2 cm, zblanszuj je gotując na parze przez 2–3 minuty.
- Tofu pokrój w kostkę (ok. 2x2cm), przełóż do miski i otocz mąką. W osobnej misce wymieszaj także pozostałe składniki na marynatę.
- Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej tofu ze wszystkich stron.
- Usmażone tofu zdejmij z patelni i odłóż na bok, wylej olej, a następnie wlej wymieszane składniki marynaty. Gotuj 1 minutę, dodaj tofu i całość gotuj około 1 minuty stale mieszając.
- Jeżeli chcesz zabrać sałatkę ze sobą na wynos, układaj warstwowo wystudzone składniki sałatki w pojemniku, na koniec posyp całość sezamem.
- Jeśli sałatka ma być zjedzona w domu, układaj w miseczkach składniki obok siebie. Całość przed podaniem posyp szczypiorkiem i sezamem.
Smacznego!
Podobne przepisy
Sałatka z grillowanym haloumi
Przyszła pora na lunch a wraz z nią chęć na orientalne smaki w zaskakującym wydaniu? Proponujemy danie, które zadowoli podniebienia fanów azjatyckiej kuchni. Sałatka w stylu tajskim to niebanalne połączenie wyrazistych smaków i dodatków, a ponadto idealna propozycja lunchu dla osób na diecie bezmięsnej. Pycha!
Dietetyczna sałatka z krewetkami i płatkami migdałów
Przyszła pora na lunch a wraz z nią chęć na orientalne smaki w zaskakującym wydaniu? Proponujemy danie, które zadowoli podniebienia fanów azjatyckiej kuchni. Sałatka w stylu tajskim to niebanalne połączenie wyrazistych smaków i dodatków, a ponadto idealna propozycja lunchu dla osób na diecie bezmięsnej. Pycha!