Tak jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak wszelkiego rodzaju babki przywołują na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.
Przepisy
Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem
Świąteczne śniadanie wielkanocne nierozerwalnie kojarzy się z aromatem żurku i smakiem białej kiełbasy oraz jajka. Żur robiony na własnym zakwasie nie ma sobie równych. Często jednak, rezygnujemy z jego przygotowania ze względu na skomplikowane przygotowania. Mamy dla Was pomysł jak w prosty sposób przygotować prawdziwie domowy żurek.
Wielkanocna babka kokosowa
Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby tak, tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
Strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami to idealna propozycja na wielkanocny stół.