Keks z bakaliami

Ciasta z dodatkiem bakalii w okresie świątecznym cieszą się szczególnym powodzeniem. Wśród nich bryluje z pozoru prosty keks. Biszkoptowe ciasto w formie chleba w środku kryje natomiast prawdziwe bogactwo smaków i kolorów. Zaletą keksu jest to, że można go przechowywać dość długo, a z czasem zyskuje podobnie jak piernik dodatkowy charakter. Dzięki temu możemy go przygotować odrobinę wcześniej i uniknąć świątecznej gorączki.

Piernik z bakaliami

Korzenne przyprawy i cynamon, to zapachy, które nieodłącznie kojarzą się z okresem zimowym i świętami. Te charakterystyczne nuty to również składowe piernikowych przysmaków. Nie zawsze muszą być jednak podawane w formie małych pierniczków. Przygotować je można również w postaci pulchnego i delikatnego piernikowego ciasta, połączonego z domowymi, śliwkowymi powidłami.

Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie.

Sernik z bakaliami

Delikatny, puszty i rozpływający się w ustach sernik to ciasto, które cieszy się dużą popularnością i stanowi doskonałą propozycję na deser na co dzień, jak i przy większej okazji. Z tego też względu często pojawia się wśród świątecznych wypieków. Dodając do niego bakalie podkreślimy smak sera i z pewnością miło zaskoczymy gości.

Masa makowa

Wigilijne dania i Bożonarodzeniowe przysmaki kojarzą się przede wszystkim ze słodką, pełną bakalii masą makową. Dodawana jest ona do wielu potraw. Trudno wyobrazić sobie bez niej wigilijne kluseczki, kutię czy makowca. Podpowiadamy jak przygotować idealną masę makową, która wzbogaci smak drożdżowego ciasta czy sernika.

Ciasto kokosowo-migdałowe

Delikatny biszkopt przełożony kremową masą to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Tort w klasycznej kokosowo-migdałowej odsłonie przełamany kwaskową nutą z pewnością spotka się z aprobatą zarówno wielbicieli słodkości, jak również osób stawiających na bardziej deserowe przekąski.