Pasztet wegetariański

Pasztet dzięki swojej delikatnej, mielonej konsystencji lubiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z reguły przyrządzany jest z mięsa, podrobów, drobiu, czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami – warzywami, czy jajkiem. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy? Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, a smakiem domowego pasztetu delektować się będą również wegetarianie.

10 grudnia 2019

Roladki indycze ze śliwkami

Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.

Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które smakuje wybornie zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej. Są na tyle uniwersalne, że podawać je można soute lub w towarzystwie różnorodnych sosów, a dzięki dodatkom zyskują zupełnie nowego charakteru. Z odrobiną sera pleśniowego, białego wina i kaparów wyeksponujemy ich smak i z pewnością stworzymy wykwintne danie.

6 kwietnia 2020

Focaccia orkiszowa z oliwkami

Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie, a to co ją wyróżnia to proste dania oparte na najwyższej jakości składnikach. Focaccia to jedno z popularnych przykładów tego typu dań – rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przygotowana na mące orkiszowej z dodatkiem papryczek piri-piri oraz oliwek zadowoli podniebienia nawet wytrawnych smakoszy.

12 listopada 2019