Pasztet wegetariański

Pasztet dzięki swojej delikatnej, mielonej konsystencji lubiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z reguły przyrządzany jest z mięsa, podrobów, drobiu, czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami – warzywami, czy jajkiem. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy? Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, a smakiem domowego pasztetu delektować się będą również wegetarianie.

10 grudnia 2019

Roladki indycze ze śliwkami

Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.

Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które smakuje wybornie zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej. Są na tyle uniwersalne, że podawać je można soute lub w towarzystwie różnorodnych sosów, a dzięki dodatkom zyskują zupełnie nowego charakteru. Z odrobiną sera pleśniowego, białego wina i kaparów wyeksponujemy ich smak i z pewnością stworzymy wykwintne danie.

6 kwietnia 2020

Wegański sos boloński

Sos boloński to popularny włoski składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie lasagne, spaghetti alla bolognese czy tagliatelle. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza pomidorom i mielonemu mięsu. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować wersję wegańską?! Podpowiadamy, jak przygotować klasyczny mięsny sos w wersji wegetariańskiej.

11 września 2020