Pasztet wegetariański

Pasztet dzięki swojej delikatnej, mielonej konsystencji lubiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z reguły przyrządzany jest z mięsa, podrobów, drobiu, czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami – warzywami, czy jajkiem. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy? Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, a smakiem domowego pasztetu delektować się będą również wegetarianie.

10 grudnia 2019

Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Jesień to bez wątpienia okres, kiedy w kuchni króluje dynia. Podajemy ją pod różnymi postaciami – przepysznej i sycącej zupy krem, dyniowych placuszków czy nawet wersji na słodko. Dla wielbicieli dipów i wytrwanych kremów do smarowania pieczywa, mamy przepis na jesienną pastę z dynią w roli głównej.

10 grudnia 2019

Roladki indycze ze śliwkami

Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.

Focaccia orkiszowa z oliwkami

Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie, a to co ją wyróżnia to proste dania oparte na najwyższej jakości składnikach. Focaccia to jedno z popularnych przykładów tego typu dań – rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przygotowana na mące orkiszowej z dodatkiem papryczek piri-piri oraz oliwek zadowoli podniebienia nawet wytrawnych smakoszy.

12 listopada 2019