Babka cytrynowa

Tak jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak wszelkiego rodzaju babki przywołują na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.

Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem

Świąteczne śniadanie wielkanocne nierozerwalnie kojarzy się z aromatem żurku i smakiem białej kiełbasy oraz jajka. Żur robiony na własnym zakwasie nie ma sobie równych. Często jednak, rezygnujemy z jego przygotowania ze względu na skomplikowane przygotowania. Mamy dla Was pomysł jak w prosty sposób przygotować prawdziwie domowy żurek.

Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie

Tiramisu, to znany i lubiany włoski deser o lekkiej i delikatnie kremowej konsystencji. Z dodatkiem sezonowych owoców, suszonej żurawiny i jogurtu greckiego możemy wykonać jego letnie wydanie, które będzie doskonałym uzupełnieniem wakacyjnych biesiad na świeżym powietrzu. W zestawieniu z domową lemoniadą będzie stanowił doskonały sposób na złagodzenie letnich upałów.

12 listopada 2019

Tarta migdałowa z frużeliną owocową

Tartę, czyli rodzaj kruchego ciasta pieczonego w charakterystycznej okrągłej foremce, przygotowywać można zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. To francuskie danie w wersji migdałowej z dodatkiem owocowej nuty z pewnością znajdzie uznanie wśród wielbicieli słodkich specjałów.

12 listopada 2019

Ciasto migdałowe z Majorki

Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.

12 listopada 2019