Curry to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw oraz przypraw, które nadają potrawie intensywnego aromatu. Dzisiaj proponujemy wersję z dodatkiem wędzonego łososia, w towarzystwie migdałów. Jest to idealna opcja na pełnowartościowy lunch lub obiad dla całej rodziny.
Przepisy
Ciasto marchewkowe
Chłodne, jesienne popołudnie warto urozmaicić kubkiem ciepłej kawy lub herbaty oraz kawałkiem pysznego ciasta. Warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce takie jak jabłka czy marchewki. Proponujemy ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich, żurawiny, wiórków kokosowych oraz cynamonu.
Dyniowe pesto z makaronem
W klasycznej odsłonie podstawą smaku pesto jest bazylia i orzeszki pinii. My proponujemy alternatywą wersję, w której prym wiedzie dynia. Sos w połączeniu z makaronem stanowi pyszne i sycące danie dla całej rodziny.
WrapKurak
Wrap naleśnikowy to doskonała alternatywa dla fast – foodowych kanapek z popularnych restauracji. Domowa propozycja to świetna opcja na lunch, obiad czy kolację. WrapKurak z mięsem z piersi kurczaka, żółtym serem, pysznym sosem i warzywami zaspokoi wielki głód każdego smakosza.
Krem z dyni
Gdy za oknem złota jesień warto korzystać z jej owoców. Gęsty, sycący krem z dyni z dodatkiem słodkich batatów, kurkumy i imbiru nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka i dla oczu!
Dyniowe racuchy z gruszką
Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne śniadanie lub pełen aromatu deser. Tu delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem z karmelizowanej gruszki, a dzieło wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Pycha!