W kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu posiłków zupa krem wiedzie zdecydowany prym. Jej dodatkową zaletą jest to, że można przyrządzić ją z różnych składników, które znajdują się akurat w kuchni. Po ich zblendowaniu i odpowiednim doprawieniu stają się doskonale sycącym i niezwykle aromatycznym daniem, które przyjemnie rozpływa się w ustach. Na pierwszy ogień warto wypróbować krem z pomidorów i papryki w towarzystwie grzanek z bagietki – nie tylko fantastycznie smakuje, ale i cudownie rozgrzewa.
Przepisy
Dutch baby (naleśnik pieczony) z owocami i płatkami migdałowymi
Ta potrawa nie tylko kusi zapachem i smakiem, ale dodatkowo zwraca intrygującą nazwą. Choć brzmi tajemniczo, w praktyce kulinarnej jest to dobrze znany naleśnik, zapiekany z owocami i podany w towarzystwie słodkiej posypki z cukru pudru. To doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników, która sprawdzi się również na podwieczorek lub drugie śniadanie.
Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulką
Sezon letni obfituje w świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto to wykorzystać i dostosować w tym czasie swoje menu do składników oferowanych przez naturę. Jednym z nich jest botwinka, z której liście oraz bulwy mogą stanowić doskonałą bazę dla pysznej i pożywnej zupy z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli.
Szparagi zapiekane z płatkami migdałowymi oraz parmezanem
Sezon na szparagi dobiega ku końcowi, dlatego też warto łapać chwile i dobre przepisy na ich wykorzystanie. My proponujemy danie w postaci prostej w przygotowaniu, lecz wykwintnej zapiekanki z orzechami, płatkami oraz startym parmezanem. Można podawać je solo lub w przypadku większego apetytu, z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Szybkie do przygotowania, ale delektować należy się powoli.
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym
Rolada bezowa – deser, który cudownie łączy słodki smak kruchej bezy, z delikatną masą mascarpone z czereśniami oraz aromatycznym masłem orzechowym. To idealny sposób na celebrowanie wyjątkowych okazji oraz test kulinarnych umiejętności. Choć beza nie należy do najprostszych przepisów, z poniższymi wskazówkami powinno pójść jak po maśle (a najlepiej orzechowym!).
Sałatka idealna na wynos
Szybki lunch w pracy? Spotkanie ze znajomymi w parku? Całodniowa podróż? Sałatka z indykiem i sosem słodko-kwaśnym to idealna przekąska w każdej sytuacji. Jest bardzo sycąca i wygodna do zapakowania na wynos. Po przygotowaniu, schowaj ją do lodówki w szczelnym pojemniku, spakuj rano do torby i ciesz się pysznym daniem w ciągu dnia!