Dutch baby (naleśnik pieczony) z owocami i płatkami migdałowymi

Ta potrawa nie tylko kusi zapachem i smakiem, ale dodatkowo zwraca intrygującą nazwą. Choć brzmi tajemniczo, w praktyce kulinarnej jest to dobrze znany naleśnik, zapiekany z owocami i podany w towarzystwie słodkiej posypki z cukru pudru. To doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników, która sprawdzi się również na podwieczorek lub drugie śniadanie.

8 października 2021

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym

Rolada bezowa – deser, który cudownie łączy słodki smak kruchej bezy, z delikatną masą mascarpone z czereśniami oraz aromatycznym masłem orzechowym. To idealny sposób na celebrowanie wyjątkowych okazji oraz test kulinarnych umiejętności. Choć beza nie należy do najprostszych przepisów, z poniższymi wskazówkami powinno pójść jak po maśle (a najlepiej orzechowym!).

7 października 2021

Wiosenne ciasto z rabarbarem i orzechami

Rabarbar – król wiosennych wypieków. Intryguje smakiem i zniewala zapachem. Jego orzeźwiająca nuta stanowi idealne przełamanie słodyczy deserowych dań. Idealny w towarzystwie orzechów laskowych i porannej kawy. Kto się skusi?

28 maja 2021

Wilgotne ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

Warto mieć w zanadrzu przepis na deser prosty i szybki w wykonaniu, po który można sięgnąć, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Mięciutkie ciasto, rozpływająca się w ustach bita śmietana i pełne naturalnej słodyczy truskawki to propozycja idealna na wiosenne i letnie miesiące.

26 kwietnia 2021

Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i owocami

Pancakesy to przysmak, który najczęściej występuje w towarzystwie syropu klonowego. Dzisiejszą propozycją chcemy złamać ten schemat i pokusić się o bardziej urozmaicony poczęstunek. Z domowym masłem orzechowym i ulubionymi owocami możesz tworzyć na bazie pancakesów rozmaite kompozycje smakowe, które nasycą każdego głodomora.

26 kwietnia 2021