Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

Połączenie chrupiącego, delikatnie ciepłego pieczywa i soczystych, rozpływających się w ustach owoców to bez wątpienia dobry plan na rozpoczęcie dnia. Dodając do tego nutę sera pleśniowego oraz lekką goryczkę orzechów uzyskamy nie tylko zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, ale również połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wysublimowane podniebienia.

10 września 2020

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Gofry w wydaniu deserowym znamy i lubimy chyba wszyscy. A gdyby tak połączyć migdałową słodycz ciasta z wytrawnym smakiem pesto i podać w towarzystwie sałaty, kawałeczków buraka i sera? Podpowiadamy – będzie pysznie, będzie smacznie, będzie zdrowo.

10 września 2020

Chlebek paprykowy

Chrupka skórka i mięciutki środek. Do tego nietuzinkowe połączenie smakowe, w którym słodycz papryki przeplata się z wytrawną nutą włoskich orzechów i czosnku. Najlepiej smakuje z olejem pietruszkowym lub masłem. Prosto i ze smakiem.

10 września 2020

Batony wieloziarniste

Słodki batonik to dla wielu osób forma przekąski między posiłkami lub dodatek do kawy czy herbaty. A gdyby tak z małej przyjemności zrobić zdrową dawkę energii? Wystarczy miks pożywnych ziaren i płatków, dodatek miodu i masła orzechowego, a w kilka chwil wyczarujemy przepyszne domowe batoniki, które będą stanowiły zdrową alternatywę dla tradycyjnych, słodkich przekąsek.

10 września 2020

Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Biała kiełbasa, to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.

Babka cytrynowa

Tak jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak wszelkiego rodzaju babki przywołują na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.